Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Wilders meer bedreigd dan alle andere politici bij elkaar: jongste bedreiger 11 jaar

2022 was een heus dieptepunt op het gebied van bedreigingen. Politici deden maar liefst 1125 keer melding van bedreiging en opruiing, ten opzichte van 588 in 2021. Eén man heeft het bovendien extra te verduren gehad afgelopen jaar: Geert Wilders.

Wilders

Als politici vinden dat ze bedreigd worden, of dat er sprake is van opruiing, kunnen ze melding doen bij het Team Bedreigde Politici (TBP), een speciale afdeling van de politie in Den Haag. De dames en heren in de Hofstad deden dat in 2022 ruim elfhonderd keer. Kortom, bijna een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor.

Kleine kanttekening: niet in alle gevallen is er daadwerkelijk sprake van strafbaar gedrag, aldus het OM. Van de 1125 meldingen werden er vorig jaar 889 bestempeld als strafbaar. Daarmee blijven de bedreigingen "een hardnekkig" probleem, zegt justitie.

Wilders

Wie de cijfers bekijkt, kan er niet omheen: Geert Wilders is veruit het vaakst doelwit. Meer dan de helft van alle meldingen gaan over opruiing of bedreiging van de PVV-man. De jongste bedreiger was een ventje van slechts 11 jaar, schrijft het AD. Naar verluidt is het OM op dit moment in gesprek met zijn familie.

Toch wordt er met de meeste bedreigingen tegen Wilders helemaal niks gedaan. Het gros komt uit het buitenland, Pakistan in het bijzonder. Echter is de samenwerking met dat land niet best. Er zijn geen verdragen, waardoor het opsporingsproces al snel wordt afgekapt. Lokale autoriteiten werken niet mee en de daders gaan vrijuit. Vorig jaar was dat bij 712 meldingen het geval.

Wel veroordeling

Wordt er in Nederland dan helemaal niemand veroordeeld voor het bedreigen van een politicus? Zeker wel, alleen niet zo vaak. Vorig jaar stonden slechts 37 mensen voor de rechter. Verschillende mensen zijn veroordeeld tot maximaal 5 maanden cel of maximaal 120 uur taakstraf. Daarnaast lopen er nog 127 onderzoeken naar andere meldingen die het OM als strafbaar heeft bestempeld.

Nieuws
  • AD, de Telegraaf
  • NL Beeld / Regiofotografie