Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Breaking: Joran van der Sloot wordt uitgeleverd aan de VS

Van der Sloot, een van de bekendste Nederlandse criminelen van dit moment, wordt tijdelijk door Peru uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Dat bevestigt de regering van het Zuid-Amerikaanse land.

Joran van der Sloot

Peru bevestigt het nieuws nadat Beth Holloway, de moeder van de in 2005 verdwenen Natalee Holloway, de uitlevering wereldkundig maakte. Haar dochter werd als laatste gezien toen ze met de Nederlander uit een bar op Aruba vertrok. Natalees lichaam werd echter nooit gevonden.

Joran van der Sloot zit op dit moment een gevangenisstraf van 28 jaar uit in Peru voor de brute moord op Stephany Flores (21) in 2010. Of in Jorans eigen woorden: omdat hij zich "niet goed gedragen heeft". Ondanks dat zijn celstraf er nog lang niet op zit, wordt Van der Sloot nu tijdelijk uitgeleverd aan de VS.

Waarom deze uitlevering?

Maar waarom wordt de Nederlander overgevlogen naar de Verenigde Staten? In de zaak rondom de verdwijning van Holloway in 2005 geldt hij nog altijd als de belangrijkste verdachte, maar dat is niet waarvoor hij nu wordt vervolgd. Van der Sloot moet voor een Amerikaanse rechter verschijnen wegens afpersing en fraude; twee verdenkingen die wel direct met de Holloway-zaak te maken hebben.

Volgens justitie heeft Joran in 2010 namelijk 25.000 dollar afgetroggeld van de familie Holloway. In ruil voor het geld (in totaal wilde hij 250.000 dollar) zou hij beloofd hebben hen naar het lichaam van Natalee te leiden. De Amerikaanse werd, zoals bekend, nooit gevonden. In 2014 werd ze daarom officieel doodverklaard.

Amerika of Peru?

Zo'n tijdelijke uitlevering om iemand strafrechtelijk te vervolgen is mogelijk omdat Peru en de VS een verdrag hebben gesloten. Volgens de afspraken vertrekt Van der Sloot na het proces weer richting Peru, naar de beruchte Challapalca-gevangenis in het 'Siberië van Peru'. Het is echter niet uitgesloten dat beide landen tot een andere overeenkomst komen.

Misdaad
  • de Telegraaf
  • ANP / AFP