Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Waarom al die aanslagen in Rotterdam? 'Onderwereldoorlog om geripte partij coke'

Dit jaar vonden er tot nu toe al 50 aanslagen plaats in Rotterdam. Wat is er in godsnaam aan de hand in de havenstad?

Rotterdam

Afbeelding ter illustratie

In meerdere delen van Rotterdam hebben criminelen het in 2023 gemunt op woningen en andere panden, zoals horeca of coffeeshops. Explosies, kogels, brandbommen. Dit jaar alleen al gaat het om 50 aanslagen in de havenstad.

De hotspots van afgelopen tijd waren duidelijk de Crooswijkseweg en de Van Speykstraat. Van de negen aanslagen binnen een week tijd vonden er daar respectievelijk vier en drie plaats, waarvan de politie er gelukkig twee wist te verijdelen. Opvallend: twee verdachten die op 27 april bij de Van Speykstraat werden aangehouden waren slechts 14 en 15 jaar. Vermoedelijk wilden ze een brandbom plaatsen bij een woning. Beide jongens zitten op dit moment nog vast.

Geripte partij coke?

Maar wat is de oorzaak van deze geweldsgolf in Rotterdam? Drugs, zo is het vermoeden. Want hoewel er niet van elke aanslag bekend is wie erachter zit en waarom hij gepleegd wordt, lijkt de werkwijze sterk op die van drugscriminelen. Ellendelingen die middels explosies, brandbommen en beschietingen angst willen inboezemen bij hun doelwit of diens vrienden en familie.

Zo zou de recente tirannie in de Van Speykstraat en Crooswijkseweg in Rotterdam het gevolg zijn van een geripte partij cocaïne. Dat stellen criminele- en opsporingsbronnen, volgens de Telegraaf. Volgens de bronnen zou het om minimaal 200 kilo gestolen coke gaan, waardoor er een soort oorlog is ontstaan tussen twee criminele organisaties. Een oorlog waarin ook familie en naasten van de betrokkenen doelwit lijken te zijn.

'Dit leidt tot bezorgdheid'

"Dat zo vaak familie doelwit is, is nieuw", zei Ahmed Aboutaleb eind 2022 al. "Dat hebben we in deze vorm niet eerder meegemaakt."

En ook na de recente geweldsgolf in zijn stad kwam de Rotterdamse burgemeester met een statement: "Ik begrijp dat dit leidt tot bezorgdheid", aldus Aboutaleb gister in een bericht op Twitter. "Ik wil u laten weten dat wij deze situatie zeer serieus nemen en er samen met politie en OM alles aan doen om de veiligheid in onze stad te waarborgen."

Wat de gemeente, politie en opsporingsdiensten precies gaan doen om deze 'onderwereldoorlog' structureel de kop in te drukken, is niet niet helemaal duidelijk. Wel is inmiddels de beveiliging opgeschroefd in gebieden waar veel aanslagen hebben plaatsgevonden.

Misdaad
  • AD, de Telegraaf
  • Adobe Stock, Couperfield