Volgens het NOD zijn er vorig jaar maar liefst 105 drugslabs opgespoord en ontmanteld in Nederland. Iets meer dan in 2021. Net zoals in de jaren ervoor lijkt zuidelijk Nederland de meest populaire plek voor criminelen om hun illegale laboratoria op te zetten. En dan met name Zuid-Holland en West-Brabant. Waarschijnlijk heeft dat te maken met ligging ten opzichte van de Rotterdamse haven, waar veel drugs en grondstoffen het land binnengesmokkeld worden.
Toch lijkt er qua vestiging van de drugslabs een verschuiving plaats te vinden, zo legt politiechef Wim Woelders uit bij de NOS: "Ze kijken waar ze onopvallend hun gang kunnen gaan. Dat kan overal zijn." Op basis van de NOD-cijfers werden er in 2022 dan ook meer labs in het noorden en westen van Nederland aangetroffen.
Cokewasserijen
Een ander opvallend feit: er zijn meer cokewasserijen dan ooit aangetroffen - in 2022 ging het om 17 stuks. Maar wat doen ze eigenlijk in zo'n wasserij? En wat betekent dat voor de manier waarop drugs ons land in worden gesmokkeld?
In een cokewasserij doorlopen ze niet het complete productieproces van kop tot staart. Vaak worden de eerste stappen al gezet in het land van herkomst, zoals Colombia. Daar verwerken ze de cocabladeren tot drugs. Maar omdat het smokkelen van blokken samengeperste coke risicovol is - douanescans in de havens, speurhonden - wordt de coke soms verwerkt in onopvallende producten. Denk aan cacao, steenkool, drinken of shampoo.

Een vader en een zoon zijn veroordeeld voor hun rol in een aantal grote coke-importen in de Rotterdamse haven. Ze maakten deel uit van een criminele groep die geweldloos werkte, maar wel precies wist hoe de logistiek in de haven in elkaar stak, omdat ze er voor een deel zelf in dienst waren. De corruptie daar is een ware plaag: “Iedereen weet dat ze scheef zijn. Zij bepalen wie waar werkt. Ze hebben overal mannetjes voor. Die mannetjes kunnen ook van alles: toegangspasjes uitlenen, slagbomen openen.”
Omgekocht door de cokemaffia - hoe Rotterdam een smokkelparadijs werd
Ook wordt de cocaïne zelfs in vloeibare vorm in kleding gewassen via chemische processen. Honden hebben dan meer moeite de drugs te vinden en er is niks op douanescans te zien. "Er werd al eens een partij coke in Colombiaanse voetbalshirtjes verwerkt", vertelt Freek Pecht, coördinator synthetische drugs in gesprek met het AD.
Nadat de onopvallende producten in Europa arriveren, wordt de coke er dan weer uitgewassen in cokewasserijen. Na bewerking kan de drugs dan in poedervorm verder verhandeld worden.
- Misdaad
- NL Beeld / Proshots
- Recordaantal cokewasserijen opgerold: wat doen criminelen in zo'n lab?