Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Laura Fygi: 'Als iemand zei: ’Wat was jij een lekker geil wijf’, dan vond ik dat een compliment!'

De MeToo-schandalen volgen elkaar in rap tempo op, maar niet iedereen schaart zich direct achter de vermeende slachtoffers. Voormalig Centerfold-zangeres Laura Fygi denkt er bijvoorbeeld het hare van...

Laura Fygi

Met Jack van Gelder en Tom Egberts als laatste sprekende voorbeelden is de MeToo-golf duidelijk nog niet uitgeraasd. Steeds vaker worden mensen aan de publieke schandpaal genageld voor dingen die ze in het verleden gedaan of gezegd zouden hebben. Ongepast gedrag, affaires, vieze grapjes; alles komt voorbij. Wat er precies van waar is, is vaak lastig te zeggen. Enerzijds omdat het in sommige gevallen over het (verre) verleden gaat, anderzijds omdat het niet zelden woord tegen woord is.

Daarnaast zijn de meningen verdeeld over 1: wat precies grensoverschrijdend is, en 2: wat de juiste manier is om ermee om te gaan. Zo vindt zangeres Laura Fygi bijvoorbeeld dat er misschien wat te snel geklaagd wordt. In weekblad Party gaat ze in op het fenomeen 'grensoverschrijdend gedrag'.

'Schei toch uit!'

Fygi maakte in de jaren '80 furore met Centerfold, een retepopulaire meidenband. Samen met twee andere zangeressen bracht ze hitjes als Dictator uit, die ze vervolgens live in sexy lingerie op het podium ten gehore bracht. Vooral die krappe en sexy pakjes bezorgden de Centerfold-dames al snel een behoorlijk 'stoeipoezen-imago'.

In Party spreekt de inmiddels 67-jarige zangeres zich uit tegen 'het wokegebeuren', zoals ze het zelf noemt. Want men zou tegenwoordig vooral te snel de term 'grensoverschrijdend gedrag' in de mond nemen.

"Ik denk dat het hier en daar misschien iets te ver gaat", aldus Laura Fygi. Maar, zo voegt ze eraan toe, "als iemand een knipoog krijgt, wordt er meteen gezegd dat het grensoverschrijdend gedrag is. Schei toch uit! Ik ben daar te nuchter voor. Kijk: verkrachting is iets heel anders. Maar wanneer een vent een hand op mijn kont legt, ga ik niet meteen klagen. Ik zeg dan: 'Sodemieter op!' Ik heb altijd mijn mond opengedaan als iets mij niet aanstond. Of iemand krijgt voor mijn part een mep van mij."

'Compliment'

In de tijd dat ze zelf een groot deel van het jaar in lingerie op het podium stond, daagde ze naar eigen zeggen zelf mannen uit. "Dan moet je ook mans genoeg zijn om dat te weren en achteraf niet gaan lopen klagen", aldus Fygi tegen Party.

Ook seksueel getinte opmerkingen bestempelt ze niet per se als iets negatiefs: "Als iemand tegen mij zei: ’Wat was jij een lekker geil wijf’, nou sorry hoor, dan vond ik dat een compliment! Het is hoe je het zelf opvat."

Entertainment
  • Party
  • NL Beeld / BrunoPress