Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Tom Egbers vertoonde grensoverschrijdend en intimiderend gedrag op redactie NOS Sport

Pesterijen, seksisme en buitensluiten op de redactie, het zijn zaken waar (oud-)medewerkers van NOS Sport mee te maken kregen, zo blijkt uit onderzoek van de Volkskrant. Onder andere Tom Egbers zou zich schuldig maken aan dit grensoverschrijdende gedrag.

Tom Egberts vertoonde grensoverschrijdend en intimiderend gedrag op redactie NOS Sport

"Ben je vrouw, van kleur of kom je van buiten, dan krijg je het lastig bij NOS Sport", zo kopt de Volkskrant een onthullend stuk over de misstanden bij NOS Sport. Uit door diezelfde krant uitgevoerd onderzoek blijkt dat (oud-)medewerkers en andere betrokkenen op de redactie van NOS Sport de afgelopen twintig jaar te maken kregen met pesterijen, seksisme en buitensluiting op de redactie. Presentator Tom Egbers zou een van de personen zijn die zich op de redactie schuldig maakte aan grensoverschrijdend en intimiderend gedrag. De hoofdredactie zou om die reden zelfs hebben geprobeerd om de presentator uit de buurt te houden van knappe medewerksters.

De afgelopen maanden sprak de Volkskrant 32 (oud-)medewerkers en andere betrokkenen van NOS Sport. Uit deze gesprekken bleek dat vrouwen zich op de redactie niet veilig voelen en dat meldingen van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag niet serieus worden behandeld. Een enorme angstcultuur heerst op de redactie. Medewerkers gaven aan zich geïntimideerd te voelen door leidinggevenden en de hoofdredactie.

Presentator Tom Egbers maakte zich hier volgens het onthullende artikel ook schuldig aan. In 2005 zou de presentator een affaire hebben gehad met een 22-jarige NOS Sport-stagiaire. In eerste instantie zou de stagiaire niet op zijn toenaderingen in willen gaan, maar Egbers zou zich net zo lang hebben opgedrongen tot ze dit wel deed. Pesterijen volgden nadat de affaire tot een einde kwam. Egbers maakte een handgebaar waarmee hij deed alsof hij iemands keel doorsneed wanneer ze langsliep en noemde haar "de as van het kwaad", "het vergif" en "serpent" in het bijzijn van collega's. Tegenover de Volkskrant stelt Egbers spijt te hebben. "Ik kijk op deze hele periode terug als een uitzonderlijk verdrietige, waarin ik fouten heb gemaakt. Daarvan heb ik spijt. Ik kan het helaas niet terugdraaien."

Aïcha Marghadi

Presentator Aïcha Marghadi is een van de personen met wie de Volkskrant sprak. In het artikel omschrijft ze dat ze werd buitengesloten op de redactie – collega's praatten amper met haar – en dat ze te maken kreeg met pesterijen. Van de hoofdredactie hoefde ze echter geen hulp te verwachten. "Ze hebben me gewoon laten verzuipen", stelt de sportpresentator in het artikel.

In een reactie op het Volkskrant-artikel reageert Maarten Nooter, hoofdredacteur NOS Sport, op de uitspraken van Marghadi. "We vinden het pijnlijk dat zij dit zo ervaren heeft. We hebben destijds geprobeerd haar te begeleiden en te helpen waar we konden. Ik herken me niet in de door haar genoemde voorbeelden. Dat zij dit zo heeft ervaren, is verdrietig."

Hoofdredactie NOS Sport treedt af

Na meldingen van meerdere medewerkers begon de NOS in december vorig jaar een onderzoek. Daarop kwamen bijna honderd klachten binnen. Op 9 maart werd naar buiten gebracht dat de gehele hoofdredactie van NOS Sport gefaseerd opstapt om ruimte te maken voor "nieuw leiderschap." Verder heeft de NOS geen namen genoemd van slachtoffers. Wel deelde presentator Jack van Gelderen tijden de uitzending van HLF8 op donderdag dat er twee meldingen over hem zijn gedaan.

Op de website van NOS reageert de omroep op het artikel van de Volkskrant. "De publicatie van de Volkskrant heeft ons opnieuw op het type misstanden gewezen dat wij ook al in de inventarisatie van de externe vertrouwenspersoon hadden gelezen. We schamen ons voor de ervaringen die we lezen in de Volkskrant. Aan iedereen die dit heeft meegemaakt, bieden we nogmaals onze oprechte excuses aan."

Nieuws
  • Volkskrant
  • NL Beeld