Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Jack van Gelder over melding wangedrag: 'Ik vroeg of ze in bad kwam zitten'

De presentator maakte live bij talkshow HLF8 bekend dat hij deel uitmaakt van het onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag binnen NOS Sport. Daarbij haalde hij enkele voorbeelden aan.

Jack van Gelder

In december 2022 werd bekend dat er meerdere meldingen van grensoverschrijdend gedrag zijn gedaan op de NOS Sport-redactie. In de Volkskrant lieten (oud)medewerkers weten 'al vijftien jaar' het gevoel te hebben dat ze niet gehoord worden. Het zou onder meer gaan om 'seksueel grensoverschrijdend gedrag, intimidatie en pesterijen'.

Later publiceerde het Noordhollands Dagblad een stuk met meer details. In dat artikel zegt iemand dat er regelmatig porno en seksuele beelden werden afgespeeld op de redactievloer, ook als er gasten uit programma's langsliepen. De mensen die hiervoor verantwoordelijk waren, bedoelden het als 'kwajongensstreek', aldus de bron. Ook genoemd: de 'sterk hiërarchische cultuur, een 'stalkende eindredacteur' en 'wangedrag' van presentatoren, die op de redactie een soort 'onaantastbare status' zouden genieten. Hierover zijn ook meldingen gedaan, aldus de (oud-)medewerker, alleen zouden de klachten genegeerd zijn.

'Bij me in bad'

Over de situatie bij NOS Sport publiceert de Volkskrant binnenkort een vervolgartikel. Ook Jack van Gelder - in het verleden tientallen jaren in dienst bij NOS Sport - is daarvoor benaderd, aangezien er in ieder geval twee klachten over hem gaan. Aan tafel bij HLF8 maakte de presentator dat zelf bekend.

In 2011 of 2012 zou een vrouwelijke collega hem gebeld hebben "terwijl ik in bad zat", aldus Van Gelder. "Een opmerkelijk verhaal. En die vroeg toen of ik haar mentor wilde zijn. En toen zou ik de opmerking hebben gemaakt: 'Als je bij me in bad komt zitten, prima.' Nou, dat is voor mij een grap. Alleen is dat bij haar behoorlijk hard aangekomen."

Op het moment zelf had Jack dat niet door, zegt hij. Het contact met de collega in kwestie was in die tijd erna volgens hem bovendien altijd goed. Inmiddels heeft de 72-jarige tv-persoonlijkheid contact gezocht met de vrouw. Zij reageerde daar goed op, aldus Jack. "Ze zei: ik aanvaard je excuses."

'Hoer'

De andere melding zou gedaan zijn omdat Van Gelder in 2012 'hoer' zou hebben gezegd tegen een vrouwelijke collega. Volgens de sportverslaggever gebeurde dat tijdens een discussie over wie er naar het EK voetbal zou gaan. Van Gelder: "we zeggen allemaal wel eens wat in een opwelling."

Hoofdredactie NOS Sport treedt terug

Op donderdag 9 maart maakte omroepbaas Gerard Timmer bekend dat er een vervolgonderzoek komt naar de tientallen meldingen. Ook liet hij weten dat de hoofdredactie van NOS Sport 'gefaseerd terugtreedt'. Dit om schoon schip te maken. Tot slot maakte hij excuses richting de (oud)medewerkers.

Nieuws
  • HLF8, Shownieuws
  • NL Beeld / Proshots