Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Neef Promes eist 1 miljoen euro, 'aanleiding steekpartij was gestolen ketting'

De strafzaak tegen oud-Oranje speler Quincy Promes is los. De voetballer zelf zit nog in Rusland, omdat hij bang opgepakt te worden in Nederland.

Promes

De voormalig Ajacied - nu in dienst van Spartak Moskou - zou in juli 2020 zijn eigen neef in zijn been hebben gestoken na afloop van een familiefeestje in Abcoude. Neef Esajas raakte daarbij ernstig gewond en kan volgens zijn advocaat nog steeds niet rennen of hurken. Ook zou hij een posttraumatisch stresssyndroom aan de steekpartij hebben overgehouden. Vandaag werd duidelijk dat het slachtoffer meer dan een miljoen euro van Promes eist.

De voetballer, die begin 2021 richting Rusland vertrok, is zelf niet in de rechtszaal aanwezig. "Hij had hier willen zijn, maar hij heeft nu een keus moeten maken en daarom is hij er niet", laat zijn advocaat weten. Daarmee doelt hij op een mogelijke arrestatie van Promes. Als hij hier in Nederland zou worden opgepakt, kost hem dat mogelijk zijn contract bij Spartak Moskou.

Wat is er gebeurd?

Dan over de steekpartij. Aanvankelijk zou de familie de kwestie zelf hebben willen oplossen, maar enkele maanden na het incident deed Esajas alsnog aangifte tegen zijn neef. Promes werd daarbij eerst poging tot doodslag en zware mishandeling ten laste gelegd. Die aanklacht is later omgezet naar poging tot moord.

Dat gebeurde nadat Nieuwsuur in maart 2022 ineens met getapte telefoongesprekken op de proppen kwam. Die gesprekken zouden zijn opgenomen door de politie zonder dat Promes daar weet van had. Uit een van die gesprekken:

Promes: "Ja, oké, mijn loyaliteit is naar mijn tante: wie van haar pikt, maak ik af. Punt uit. Wie van jou pikt, maak ik af. Wie van mijn moeder pikt, maak ik af. Er zijn bepaalde mensen in de familie voor wie ik doodmaak. Punt uit. (...) Jullie hebben geluk dat ik niet meer met een vuurwapen loop want anders was die tori (ding, red.) nog lelijker gelopen.

Gestolen ketting

Vandaag werd duidelijk dat de ruzie waarschijnlijk om een gestolen ketting ging. Promes was naar verluidt woedend op zijn neef omdat deze in 2016 een ketting van 3000 euro van een tante zou hebben gestolen. Die ruzie zou nooit zijn uitgesproken. Na het feestje in Abcoude zou de kwestie alsnog zijn geëscaleerd, met een steekpartij tot gevolg.

Coke en criminele organisatie

Dat Quincy Promes werd getapt door het Team Criminele Inlichtingen (TCI) is geen toevalligheid. De unit houdt zich voornamelijk bezig met de georganiseerde misdaad en volgens bronnen zou Promes betrokken zijn bij cokesmokkel en banden hebben met de onderwereld.

Ondertussen lijkt het erop dat de voetballer voorlopig in Rusland blijft, dat geen uitleveringsverdrag met Nederland heeft. Mocht Promes daar blijven, dan zou dat eventuele vervolging bemoeilijken.

Misdaad
  • AD, de Telegraaf
  • NL Beeld / Proshots