Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Henk Strootman

Niet elke vermissing is een mysterie

Elke week schrijft misdaadverslaggever Henk Strootman een column over wat hem opvalt in de crimewereld. Deze week: vermissingen.

Henk Strootman

Er is weer een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan het verdwijningsmysterie Maddie McCann. Voor wie de details niet meer weet: de Britse peuter verdween op 3 mei 2007 tijdens een vakantie met haar ouders in Portugal. Het gebeurde toen haar ouders een avondje uit waren en de kinderen alleen in het appartement hadden achtergelaten.

De officiële versie is dat de destijds 3-jarige Maddie door een insluiper werd ontvoerd, maar er zijn ook mensen die geloven dat de ouders zelf achter het drama zitten. Het stel zou bij thuiskomst in paniek zijn geraakt toen ze ontdekten dat hun dochtertje tijdens hun afwezigheid iets was overkomen. Een Portugese recherchechef schreef zelfs een boek over deze controversiële theorie.

Het onderzoek naar de verdwijning van het meisje heeft tonnen gekost en eigenlijk maar weinig opgeleverd. Er zit weliswaar een ‘hoofdverdachte’ vast, maar het is de vraag of deze Duitser Christian Brückner werkelijk iets met de zaak te maken heeft. De verdenkingen zijn vooral gebaseerd op zijn verleden als zedenklant en het feit dat zijn telefoon ten tijde van de vermeende ontvoering in de buurt van het appartement was. Het is al een tijd stil rond deze ontwikkeling en dat geeft te denken. Tot een échte doorbraak heeft het in ieder geval niet geleid. En volgens de Poolse Julia Wendell (21) is dat heel verklaarbaar. Want zij is het die het nieuwe hoofdstuk aan het mysterie heeft toegevoegd. Door te beweren dat zij Maddie McCann is… Een bizarre bewering, maar Julia is bloedserieus en gebruikt sociale media om haar argumenten wereldkundig te maken.

Zo was ze gaan twijfelen over haar echte identiteit toen haar ouders weigerden haar geboortebewijs en babyfoto’s te laten zien. Ook een verzoek om een DNA-test te laten doen, werd geweigerd. Verder claimt de Poolse dat ze lijkt op Maddies ouders en dat ze een sproetje op haar been heeft, precies zoals bij de vermiste peuter. Ook beweert Julia een stipje in haar oog te hebben, een van de bekendste uiterlijke kenmerken van Maddie. Er is echter één probleem: qua leeftijden klopt het verhaal niet. Julia is 21, terwijl Maddie nu 19 zou zijn. Maar ook daar heeft de Poolse een verklaring voor: er is haar een onjuiste geboortedatum op de mouw gespeld. Het is al met al met een bizar en ongeloofwaardig verhaal, maar toch zouden Maddies ouders inmiddels hebben aangeboden een DNA-test uit te laten voeren.

Het is een theorie die in veel verdwijningszaken de kop opsteekt: leeft de betrokkene nog? Heeft hij of zij elders op de wereld een nieuw bestaan opgebouwd? Voor nabestaanden is het soms het laatste sprankje hoop, ook al is het tegen beter weten in. Om een nieuw leven op te bouwen moet je nogal wat regelen. Reisdocumenten, betaalmiddelen, verzekeringen, woonruimte en nog veel meer. En allemaal zonder op te vallen, in een tijd waarin niemand ontsnapt aan camera’s en digitale trackingsystemen. Het is bovendien de vraag hoe leuk het is om aan zo’n avontuur te beginnen.

De vermiste chauffeur had de vracht wagen zelf achtergelaten, de lading verpatst en met een nieuwe liefde het vliegtuig naar Isla Margarita genomen

Ik kan me na 35 jaar misdaadverslaggeving eigenlijk maar één zaak herinneren waarbij een vermissing in scène was gezet. In mei 2004 werd in Nijkerk een vrachtwagen aangetroffen waarvan de lading was gestolen en de cabine was doorzocht. De chauffeur was spoorloos, wat uiteraard voor de nodige onrust zorgde. De zaak kwam in Opsporing Verzocht, maar dit leverde geen tips op. Pas veel later kwam de waarheid aan het licht. De chauffeur had de vrachtwagen zelf achtergelaten, de lading verpatst en met een nieuwe liefde het vliegtuig naar Isla Margarita genomen.

Later heb ik nog weleens contact gehad met de chauffeur. Veel geluk had zijn vlucht naar een ander leven hem niet gebracht.