Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Keiharde conclusies OVV: signalen liquidaties De Vries, Wiersum en Reduan B. genegeerd

De conclusies die door de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) worden getrokken na de liquidaties van Peter R. de Vries, Derk Wiersum en Reduan B. zijn niet mals.

Peter R. de Vries

Er zijn de afgelopen tijd al genoeg alarmerende zaken uitgelekt over de beveiliging van drie geliquideerde personen - misdaadverslaggever Peter R. de Vries, kroongetuige-advocaat Derk Wiersum en broer van de Marengo kroongetuige Reduan B. Het vandaag gepresenteerde rapport van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) is daarom eigenlijk een bevestiging van wat we al wisten: de betrokken instanties hebben steken laten vallen.

Na de moord op de bekendste misdaadverslaggever van Nederland werd de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) ingeschakeld om de boel onder de loep te nemen. Want hoe kan het dat drie personen die te maken hadden met het Marengo-proces - De Vries, Wiersum en de broer van kroongetuige Nabil B. - bruut om het leven werden gebracht? Waren er dan geen aanwijzingen dat de mannen in groot gevaar verkeerden? En niet onbelangrijk: wat is er fout gegaan bij de politie en het OM?

Signalen liquidaties genegeerd

Een hoop, concludeert de raad. Zo zijn er signalen rondom de liquidaties gemist en zelfs genegeerd. Dat eerste gebeurde bijvoorbeeld omdat verschillende instanties langs elkaar heen werkten. De beschikbare informatie was daardoor versnipperd. uit het rapport: "Het stelsel Bewaken & Beveiligen kreeg niet alle informatie die in de opsporing beschikbaar was over de dreiging."

Daarnaast werden signalen van de bedreigde personen niet aangemerkt als 'concrete dreigingsinformatie', aldus de OVV. Zo werd Reduan B., broer van kroongetuige Nabil B., niet beveiligd. Dit terwijl hij er wel om had gevraagd. Ook werd er vrij eenvoudig aangenomen dat 'advocaten geen doelwit waren', zonder dat hier degelijk onderzoek naar was gedaan. De koelbloedige liquidatie van kroongetuige-advocaat Derk Wiersum laat zien dat de instanties er wat dat betreft flink naast zaten.

Het rapport bevestigt eveneens dat de communicatie tussen het OM en de bedreigde personen allesbehalve soepel verliep.

Wat nu?

Eén ding is duidelijk: de manier waarop bedreigde personen nu worden beschermd, voldoet niet. De gevaren vanuit de georganiseerde misdaad zijn onderschat en er zijn hervormingen nodig bij de afdeling Bewaken & Beveiligen. De boel moet meer centraal worden aangestuurd en belangrijke informatie moet tijdig met de juiste instanties worden gedeeld.

Al eerder heeft minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz-Zegerius aangegeven dat er meer geld gepompt wordt in het beveiligen van mensen in Nederland. Die poen wordt onder andere gestoken in het hervormen van de uitvoerende afdeling. De conclusies van de OVV worden hierin meegenomen.

Misdaad
  • NOS, AD
  • NL Beeld / Proshots