Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Coke

Criminelen over de legalisering van cocaïne

Vorige week pleitte strafpleiter Gerard Spong in Panorama voor legalisering van alle drugs. Ook burgemeester Halsema van Amsterdam is vóór. En Peter R. de Vries maakte zich eveneens hard voor het vrijgeven van alle middelen, ook cocaïne. Wat vinden de drugscriminelen zelf?

“Door de verkoop van cocaïne te legaliseren, haal je het uit handen van de georganiseerde misdaad. Daarmee kun je voorkomen dat we hier straks Mexicaanse toestanden krijgen.” Deze woorden komen uit de mond van een man die zelf jarenlang miljoenen verdiende aan het transporteren van illegale drugs. Karel* was veertig jaar actief in de drugshandel. Hij was een van de pioniers op dat gebied, die in de jaren 70 de eerste ladingen cannabis uit Libanon en Marokko haalde.

Hij is nooit veroordeeld voor het transporteren van harddrugs, maar hij denkt als geen ander te weten hoe het drugsverbod criminelen rijk heeft gemaakt: doordat zij de illegale markt in handen hebben, kunnen ze aan de vraag beantwoorden met hoge prijzen. Na enkele veroordelingen kwam er in 2010 een einde aan Karels criminele loopbaan. Omdat hij zo dicht op het vuur zat, heeft hij zich een mening kunnen vormen over de drugshandel. En hoe die nu van kwaad tot erger gaat, met steeds meer geweld, bedreigingen en doden tot gevolg. Karel is daarom voor het vrijgeven van cocaïne.

“Hoewel ik in feite ook tegen het spul ben, pleit ik er om praktische redenen voor om het te legaliseren. Het loopt uit de hand. Door de verkoop te regelen, zullen de prijzen met de helft zakken en worden de criminelen hun verdiensten uit handen genomen.”

Nederland doorvoerland

Frans is een andere mening toegedaan. Hij was begin deze eeuw lid van een drugsbende met grote omzetten. Hij raakte erin verzeild door een schuld. Inmiddels heeft hij die periode achter zich gelaten en kijkt hij terug op zijn tijd in die schimmige wereld.

De voormalige crimineel ziet niet direct voordelen in het vrijgeven van zwaardere soorten middelen als cocaïne. Hoewel hij de problemen wel ziet toenemen. “Het is zeker waar dat we de oorlog tegen de drugs hebben verloren. Maar ik vraag me af of we die door legalisering van coke alsnog gaan winnen. In theorie zou het een oplossing kunnen zijn, maar ik betwijfel of het praktisch haalbaar is.”

De georganiseerde misdaad zal bij legalisering van drugs naar een andere vorm van misdaad overschakelen, denkt hij. “Misschien dat er wel wat verschuivingen zullen zijn, maar deze mensen laten zich niet zomaar hun inkomstenbron afpakken.” Ook omdat het grootste deel van de drugs voor het buitenland bestemd is, stelt Frans. “Het meeste is bestemd voor de export. We zijn een doorvoerland. Mensen die zich eerst met wiet bezighielden, gebruiken nu dezelfde smokkelroutes voor coke en heroïne.”

Frans gebruikte in zijn tijd als crimineel ook cocaïne. Hij vindt het rottig spul. “Het is met recht een sloper. Als gebruiker kun je maanden van slag zijn. Ook raakt je slaapritme verstoord.”

Schoner spul

Youssef was in het meer nabije verleden actief in de drugshandel, als straatdealer in Amsterdam. Hij verkocht ook cocaïne. Youssef heeft nog steeds contact met jongens in het drugsmilieu. Bij hen wordt het onderwerp legalisering van cocaïne nooit besproken. “Dat kunnen ze zich niet voorstellen, dat de overheid of een bedrijf die handel zou overnemen. Ze zullen denken: die weten niet eens hoe dat moet?”

Maar hij verwacht dat het vrijgeven van de harddrug wel degelijk zou kunnen leiden tot minder criminaliteit. De voormalige dealer denkt dat de cokecriminelen een slag toegebracht kan worden door de verkoop te regelen. “Waarom zouden criminelen nog maar een brokje coke verkopen als de Nederlandse overheid of commerciële partijen dat voor een fractie van de prijs zouden doen?”

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Dan kunnen ze niet meer concurreren, redeneert hij. “Want drugscriminelen moeten natuurlijk behoorlijk investeren in productie en transport, en risico’s nemen met die steeds hoger wordende gevangenisstraffen. Als het verschil in marge voor de georganiseerde misdaad wegvalt, wordt de handel minder aantrekkelijk.”

*De namen van de geïnterviewde personen in dit artikel zijn gefingeerd, ter bescherming van hun privacy.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Misdaad
  • Bruno Press, AFP en de politie van Argentinië, Brazilië, Colombia, Italië, Mexico, Panama, Portugal, Nederland, Spanje en de VS