Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Cijfers onthuld: 8.000 Nederlandse veroordeelde criminelen lopen vrij rond

Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft wat cijfers overhandigd aan De Gelderlander. Wat blijkt? Duizenden criminelen die in Nederland zijn ondanks een veroordeling gewoon op vrije voeten. Onder hen ook gevaarlijke en zware criminelen.

voortvluchtigen

Het gaat om 7.853 veroordeelden, aldus de Gelderlander. De lokale krant deed onderzoek naar voortvluchtige criminelen en kreeg de cijfers overhandigd van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Het gaat om duizenden criminelen die na een veroordeling de benen hebben genomen om hun straf te ontlopen. Volgens de Gelderlander houdt 90% van hen zich schuil in het buitenland.

Zware criminelen

Vanzelfsprekend gaat het niet enkel en alleen om zware criminelen, maar van de bijna 8000 voortvluchtigen zijn 606 personen daders van een ernstig geweldsmisdrijf. Zo slaat een van de daders van de Beuningse Vergismoord op klusjesman Mehmet Kilicsoy niet lang geleden op de vlucht. Als August D. van de rechter hoort dat hij 20 jaar moet brommen, knipt hij zijn enkelband door en neemt hij de benen. Sindsdien is hij onvindbaar.

Ook de 27-jarige tbs'er Sherwin W. is nog altijd spoorloos. Al sinds jonge leeftijd bewandelt W. het criminele pad: op zijn 17de wordt hij veroordeeld voor doodslag en krijgt Sherwin jeugd-tbs opgelegd. Tijdens een verlof, op zijn 20ste, schiet hij tijdens een uit de hand gelopen roofoverval de Tilburger Mick Pitai dood. Opnieuw wordt hij veroordeeld tot tbs. Met behulp van een handlanger die een gat in het hek kliniek knipt, ontsnapt hij op 21 juni 2022 uit de Pompekliniek in Nijmegen (foto boven). Inmiddels staat de gevaarlijke tbs'er Nationale Opsporingslijst.

Een laatste voorbeeld is die van de Wageningse drugsbaron Fahd el K. Hij wordt gezien als een van de drie grote leiders van een zeer groot crimineel cocaïnenetwerk. El K. zou zelfs in direct contact staan met de coke producerende kartels in Zuid-Amerika. Volgens de autoriteiten is hij een van de vele voortvluchtigen die zich niet in Nederland bevinden, maar de grens over zijn gevlucht. Vermoedelijk houdt hij zich schuil in Dubai, Marokko of Turkije.

Vroeger nog meer

7.853 voortvluchtigen is een behoorlijk aantal, maar enkele jaren terug ging het om een nog grotere groep - in 2017 waren er zo'n 11.000 onvindbare veroordeelde criminelen. Sinds die tijd zijn de autoriteiten actiever geworden in de opsporing en is dat cijfer al een stukje gedaald.

Misdaad
  • de Gelderlander
  • Politie.nl