Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Arrestaties in Spanje na ontvoering Nederlandse zakenman: 'Beruchte groep huurmoordenaars'

Een grote doorbraak in Spanje, waar in 2020 de Nederlandse Jamal B. op spectaculaire wijze werd ontvoerd. De autoriteiten hebben twee mannen gearresteerd die onderdeel zouden zijn van een zware criminele organisatie.

Ontvoering

De Spaanse krant El Confidential meldt dat er dinsdagochtend in de badplaats Marbella twee Fransen zijn opgepakt. De twee mannen zijn 37 en 42 jaar en hebben beiden een strafblad. Ook schrijft de krant dat de arrestanten onderdeel uitmaken van een 'beruchte groep huurmoordenaars', een organisatie 'waar iedereen bang voor is'.

Tien moorden

De criminele groep is volgens bronnen verantwoordelijk voor minstens tien moorden aan de Costa del Sol, het gebied waarvan Marbella het het onofficiële hart is. De opgepakte Fransen zijn volgens het AD door de mand gevallen nadat de politie een zender in hun auto had geplaatst. Ook zou uit afgeluisterde gesprekken blijken dat het lichaam van de ontvoerde Nederlander begraven lag bij een boerderij. Dit bleek na onderzoek niet zo te zijn.

Ondanks dat zijn de arrestaties een doorbraak in een zaak waar de Spaanse politie al jaren mee bezig is, namelijk die rond de ontvoering van Jamal B. (33), een Nederlandse zakenman met Marokkaanse achtergrond die in 2020 van de aardbodem verdween. De lokale autoriteiten houden rekening met een misdrijf in het zware criminele circuit. Wellicht iets met drugs.

Spectaculaire ontvoering

De echtgenote van de ontvoerde B. geeft echter aan dat haar man absoluut geen crimineel is. Hij zou volgens haar een bonafide zakenman in vastgoed zijn. "Een familieman", stelt B's advocaat daarnaast. Iemand zonder strafblad, die geen vijanden had en nog nooit met bedreigingen te maken heeft gehad, aldus de raadsman.

Als dat inderdaad het geval is, maakt dat de wijze waarop Jamal B. in 2020 werd ontvoerd behoorlijk curieus. De zakenman was in augustus van dat jaar voor vakantie in Marbella, toen hij op een parkeerplaats voor een restaurant ineens door twee auto's werd klemgereden. Acht zwaarbewapende mannen verkleed als politieagenten sprongen uit de wagens, sleurden B. uit zijn auto en namen hem mee. Dit onder het toeziend oog van zijn vrouw, die op dat moment bij hem in de auto zat. Sindsdien is van de 33-jarige B. niks meer vernomen. Ook is er geen losgeld geëist na de ontvoering.

Was Jamals oom Saïd C. het doelwit?

Waarom de mannen Jamal moesten hebben? Een theorie is dat de criminelen het eigenlijk hadden voorzien op Jamals oom: Saïd C, die net als Jamal B.een Nederlands paspoort heeft.

Marokko wil Saïd C. onder meer berechten voor het financieel steunen van protesten in Marokko - in dat land is C. zelfs parlementslid geweest. Ook wordt hij in Marokko verdacht van internationale drugshandel. De autoriteiten daar willen Saïd C. dus maar al te graag voor de rechter hebben. In 2018 bepaalde een Nederlandse rechter echter dat Nederland niet meewerkt aan zijn uitlevering. Dit vanwege de kans dat C. geen eerlijk proces zou krijgen in Marokko.

Bovendien staat Saïd C. op dit moment in Nederland terecht in een omvangrijke drugszaak. Het OM verdenkt hem ervan samen met familieleden miljoenen euro's te hebben verdiend met een drugslijn tussen Nederland en Frankrijk. In totaal staan er dertien mensen terecht in deze zaak, waaronder een aantal familieleden van C.

Neef Jamal B. is volgens het AD ook even in beeld geweest tijdens het drugsonderzoek. Jamal zou er een opvallend luxe levensstijl op nahouden. Ook werden er tienduizenden euro's cash bij hem thuis aangetroffen. Uiteindelijk besloot justitie om Jamal B. niet te vervolgen omdat het bewijs te dunnetjes werd bevonden. De ontvoerde zakenman is dus geen verdachte in de zaak rondom de Frans-Nederlandse drugslijn.

Misdaad
  • AD, De Telegraaf
  • Unsplash