Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Weer nieuwe verdachte aangehouden in moordzaak Peter R. de Vries

Vandaag heeft de politie in Tilburg opnieuw een man opgepakt wegens betrokkenheid bij de moord op de misdaadverslaggever. Inmiddels zijn er zes verdachten in de zaak.

peter r de vries

De zaak rond de moord van misdaadjournalist Peter R. de Vries heeft zojuist nog een nieuwe wending gekregen. In Tilburg is namelijk een man opgepakt die bij de zaak betrokken zou zijn. Verder weten we nog erg weinig over de nieuwe verdachte. De politie houdt hierover namelijk stijf de lippen op elkaar.

Betrokken bij aanslag

Het enige wat we er wel over weten, is dat de man volgens politie en justitie mogelijk deel uitmaakt van een 'crimineel samenwerkingsverband'. Deze samenwerking zou gericht zijn op het (voorbereiden van) de moord op de misdaadjournalist. Vanwege deze verdenkingen zit de man nu vast, en mag hij alleen nog contact hebben met zijn advocaat.

Op 6 juli 2021 werd misdaadverslaggever Peter R. de Vries neergeschoten na zijn vertrek uit de RTL Boulevard-studio. Op 15 juli overleed hij aan zijn verwondingen.

Delano G. en Kamil E. zijn de twee hoofdverdachten in de zaak. Justitie vermoedt dat Delano G. degene is die De Vries om het leven heeft gebracht. Kamil E. zou als verkenner en bestuurder van de vluchtauto betrokken zijn. Het OM ziet beide mannen echter als ‘volle medeplegers’.

Daarnaast was Krystian M. volgens justitie betrokken bij de voorbereidingen en stuurde hij E. en G. aan. Naast hem werden ook nog een aantal mannen aangehouden die mogelijk hebben gefungeerd als 'spotters'. Met de aanhouding vandaag in Tilburg staat de teller dus op zes verdachten.

Rechtszaak

Deze aanhouding zorgt bovendien weer voor een nieuwe lading informatie die verwerkt moet worden bij de lopende rechtszaken rond de moord. Zo werd in november 2022 duidelijk dat de hele zaak opnieuw moest. In eerste instantie stond de uitspraak in de strafzaak al voor 14 juli op de agenda, maar na nieuwe informatie en getuigenverklaringen over mogelijke opdrachtgevers werd de strafzaak over de moord op Peter R. de Vries heropend.

In de tussentijd emigreerde een van de rechters echter naar het buitenland, waardoor de rechtbankcombinatie veranderde. Dat mag alleen op voorwaarde dat álle betrokken procespartijen hiermee akkoord gaan. De advocaten van verdachte Kamil E. deden dat niet en eisen dat de zaak opnieuw wordt behandeld. Op 6 januari dit jaar werd de zaak hervat.

Er lopen daarom nu tegelijk twee rechtszaken: de zaak rond Delano G. en Kamil E., en de zaak rond Krystian M. en de vermeende spotters. Dit om de onderlinge verbanden duidelijk te krijgen. Beide zaken draaien immers rondom de moord op De Vries. Wat de nieuwe aanhouding betekent voor deze twee zaken, is nog niet duidelijk.

Misdaad
  • NU.nl
  • Brunopress