doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

In Dubai opgepakte Nederlandse 'cokebaronnen' Edin G. en Zohair B. op vrije voeten

De twee werden in Dubai opgepakt omdat ze deel zouden uitmaken van een zogenaamd 'superkartel'. De verwachting was dan ook dat de mannen aan Nederland zouden worden uitgeleverd, maar zowel G. als B. is op vrije voeten, zo blijkt nu.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-648514c95ada2 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-648514c95ada2 img{#fig-648514c95ada2 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-648514c95ada2 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-648514c95ada2 img{#fig-648514c95ada2 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-648514c95ada2 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-648514c95ada2 img{#fig-648514c95ada2 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-648514c95ada2 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-648514c95ada2 img{#fig-648514c95ada2 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Dubai

Dubai was november 2022 het toneel van een grootschalige actie van meerdere internationale opsporingsdiensten. Onder de naam Operation Desert Light werkten politie- en justitiediensten uit onder andere Spanje, Frankrijk, België, de VAE en VS samen om tientallen vermeende drugscriminelen aan te houden. Europol coördineerde de actie.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

'Superkartel'

In totaal zijn er volgens Europol destijds maar liefst 49 personen opgepakt. Zij zouden samen een soort superkartel vormen, dat vermoedelijk een derde van de totale cocaïnehandel in Europa voor z'n rekening nam. De Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) stelt dat de verdachten in het verleden ook met Ridouan T. om tafel hebben gezeten. Kortom, behoorlijk zware jongens, als alle aantijgingen waar zijn.

Onder de opgepakte personen bevonden zich ook twee Nederlanders, zei het OM destijds, dat zelf om de aanhouding van de twee had gevraagd. Het gaat om 'drugsbaronnen' Edin G. (40) en Zouhair B. (37) alias 'Beertje'. De autoriteiten kwamen de twee op het spoor dankzij gekraakte berichten afkomstig van Sky-cryptofoons.

Waar zijn ze nu?

Operation Desert Light is inmiddels alweer een paar maanden geleden. Maar waar zijn Edin G. en Zouhair B. nu? Het plan van justitie was immers om de twee uit te laten leveren.

Dat is echter niet gebeurd, schrijft het AD. Zouhair B. zou inmiddels weer vrij rondlopen en justitie heeft volgens de krant geen flauw idee waar Edin G. zich bevindt.

Hoe kan dat? Volgens het AD moest Nederland binnen veertig dagen na de arrestaties met een goed onderbouwd uitleveringsverzoek op de proppen komen. Maar volgens bronnen dicht bij het onderzoek heeft justitie die termijn niet gehaald, aldus het Algemeen Dagblad. Dit terwijl beide mannen als belangrijke kopstukken werden neergezet.

Wel of geen blunder van justitie?

Ondanks wat de bronnen bij het AD beweren, claimt justitie geen blunder begaan te hebben. OM-woordvoerder Wim de Bruin tegen diezelfde krant: "We kennen de verhalen over dat de documenten te laat zouden zijn ingeleverd. Dat klopt niet. We zijn bezig om te achterhalen wat nu precies de oorzaak is."

De Bruin zegt dat de uitleveringsprocedure is afgewezen en G. sinds eind vorig jaar weer op vrije voeten is. En ondanks dat hij direct weer internationaal gesignaleerd is, heeft het OM geen idee waar hij zich nu bevindt.

G's advocaat reageert ook nog in het AD. Hij stelt dat zijn cliënt gewoon volgens de regels op vrije voeten is gekomen en in afwachting is van de uitleveringsprocedure.

Zouhair B's advocaat Zouhair B. bevestigt dat ook zijn cliënt is vrijgelaten. Dit na de betaling van zijn borgsom. Zijn uitleveringsprocedure zou echter nog lopen.

Wie zijn 'Beertje' en Edin G.?

Zouhair B. staat ook wel bekend als 'Beertje'. Deze Nederlandse Marokkaan is volgens het Openbaar Ministerie verantwoordelijk voor de invoer van duizenden kilo's coke in Nederland in 2020 en 2021. Ook zou 'Beertje' onderdeel zijn van een criminele organisatie en zich schuldig maken aan witwassen, corruptie, deelname aan een criminele organisatie en het bezit van vuurwapens. Hij zou een 'leidende rol' hebben, aldus de NOS.

Datzelfde geldt voor Edin G., een Bosnische Nederlander, waarvan ook gezegd wordt dat hij de leider is van de beruchte Tito- en Dino-bende. Volgens de DEA staat de in Breda opgegroeide Edin G. aan het hoofd van de Bosnische misdaadorganisatie. Hij zou naast het invoeren van grote partijen cocaïne ook betrokken zijn bij de invoer van duizenden kilo's grondstoffen voor het maken van amfetamine (speed).

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws