Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Spike

Rockheld Spike: ‘Ik ben de helft van mijn leven alweer vergeten!’

Wat gitarist Spike (38) van DI-RECT zelf op het podium geeft – alles met overgave! – dat verwacht hij ook van de tributebands die hij vanaf aanstaande zaterdag jureert in The Tribute – Battle of the Bands. En dat is allesbehalve Haagse bluf: “Ik krijg echt jeuk in mijn schenen van artiesten die alleen maar naar hun schoenen kijken.”

Begin het jaar goed met alweer een talentenjacht!

“Ik snap die gedachte, maar dit is echt anders. Nu draait het eens niet om de frontman of de frontvrouw, maar om de hele band. En dan ook nog eens om tributebands van onder andere Red Hot Chili Peppers, De Dijk, Michael Jackson, Neil Diamond, Tina Turner, Earth Wind & Fire en Doe Maar. In totaal elf echte tributebands die je niet moet verwarren met coverbands.”

Wat is het verschil?

“Tributebands bijten zich vast in het repertoire van één band of artiest, coverbands spelen nummers van allerlei artiesten. Bij een tributeband is het de kunst om zo dicht mogelijk bij het origineel te komen. En daar jureren we op in dit programma.”

De Soundmixshow, maar dan voor bands?

“Weet je dat ik dat als kind echt geweldig vond, die Soundmixshow? Ik hield als klein jongetje ook van verkleden, dat zat daar allemaal in. Ook in dit programma. Ik háát het woord casual, maar als je in je casual kloffie David Bowie gaat imiteren, doet dat wel afbreuk aan het eren van de artiest. Want daar draait het uiteindelijk om, dat een artiest of band wordt geëerd. En dan niet alleen door de zanger, maar door de hele band. Dat onderscheidt dit programma van al die andere muziekcompetities.”

Je zit met Angela Groothuizen en Cesar Zuiderwijk van Golden Earring in de jury: ben je nu officieel een oude lul?

(Lacht) “Volgens mij ben ik bewust op die stoel gezet om de gemiddelde leeftijd omlaag te trekken! Nee, ik zit op die stoel, omdat er chemie is tussen ons. Vorig seizoen deden we het voor het eerst. Dat was voor Cesar en mij eigenlijk een sprong in het diepe. Angela had natuurlijk al ervaring als jurylid (ze zat eerder in de jury van Holland’s Got Talent en The Voice Senior, red.), maar Cesar en ik zaten daar eigenlijk als liefhebber. En volledig onervaren dus, wat af en toe best hilarisch was. Ik bedoel: je moet als jurylid nooit je muzikale voorkeur laten doorschemeren, maar Cesar kan dat dus niet. Die is echt goudeerlijk.”

De vier laatst overgebleven tributebands staan in april in de Ziggo Dome in Amsterdam: jaloers?

“Nee hoor, ik heb er zelf ook een paar keer gestaan. Het is een waanzinnige prijs om als tributeband op dat grote podium te mogen staan.”

Zelf stond je daar nooit met een eigen show van DI-RECT: wel een keer op het dak, als eerste band ooit.

“Da’s waar ja, voor All You Need Is Love. We kunnen nu als een van de weinigen zeggen dat we het dak van de Ziggo Dome eraf hebben gespeeld. Maar even: we hebben met DI-RECT wel drie keer Ahoy uitverkocht, hè. Twee volle Ahoys zijn meer dan één volle Ziggo Dome.”

Speel je niet gewoon liever in Rotterdam dan in Amsterdam?

“Nou, als Hagenees zijnde… Nee, onzin. Ahoy heeft altijd hoger op ons lijstje gestaan, puur vanwege de legacy. Als je ziet wie daar allemaal hebben gespeeld…”

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Lee Towers!

“Laten we hem inderdaad niet vergeten, maar ik dacht meer aan Led Zeppelin, David Bowie, The Rolling Stones en Red Hot Chili Peppers. Spelen in Ahoy is echt een droom die uitkwam. Het is een arena, het is echt kicken dat we daar in oktober nog stonden.”

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Entertainment
  • Paul Tolenaar