Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Student criminologie (28) opgepakt voor vier gruwelijke moorden

Het lijkt erop dat zijn interesse in het vakgebied uit de klauwen is gelopen.

Criminologie

Half november werd de universiteit in de Amerikaanse staat Idaho opgeschrikt door een viervoudige moord. Drie studentes - Xana Kernodle (20), Kaylee Goncalves (21) en Madison Mogen (21) - plus Ethan Chapin (20), de vriend van een van de studentes, werden 's ochtends dood aangetroffen. Volgens forensisch experts waren ze ieder in hun eigen bed doodgestoken met een lang mes. Geen van de andere huisgenoten in het pand had iets gehoord of gezien.

Op de plek des onheils werden verder ook geen aanwijzingen gevonden en van het moordwapen ontbrak ieder spoor. Kortom, de rechercheurs stonden wekenlang voor een raadsel.

Toch een verdachte opgepakt

Toch kregen de autoriteiten duizenden telefonische tips binnen na de viervoudige moord. Via de tips kwamen ze Bryan Kohberger op het spoor, een 28-jarige student criminologie. Zijn auto zou op de avond van de moorden in de buurt van de plaats delict gesignaleerd zijn. Aan zijn telefoongegevens konden de autoriteiten bovendien zien dat Kohberger de slachtoffers al enige tijd nauwlettend in de gaten hield.

Op 30 december maakte de politie bekend dat ze Kohberger hadden opgepakt. Hij werd in diep in de nacht door een SWAT-team gearresteerd in zijn ouderlijk huis in Monroe County, Pennsylvania.

Uit de persconferentie: "We have an individual in custody who committed these horrible crimes." Dit was zeven weken na de viervoudige slachtpartij.

Wie is Bryan Kohberger?

In mei 2022 behaalde Bryan Kohberger aan een andere universiteit zijn diploma Strafrecht, waarna hij een promotieplek wist veilig te stellen bij de afdeling Criminologie van de Washington State University, op zo'n 15 kilometer afstand van de plaats delict. Een slimme knaap met een bovengemiddelde interesse voor misdaad dus.

Studie naar crimineel gedrag

Dat blijkt ook wel uit een studie die hij zo'n zes maanden geleden startte. Kohberger onderzocht hoe criminelen hun slachtoffers kiezen en welke emoties daarmee gepaard gaan. Hij plaatste op Reddit zelfs een aantal berichten waarin hij om verhalen van (oud-)criminelen vroeg.

Enkele vragen uit zijn vragenlijst: “Did you prepare for the crime before leaving your home?”, “Why did you choose that victim or target over others?”, en “What was the first move you made to accomplish your goal?”.

'Slimme jongen'

Oud-klasgenoten en docenten beschrijven Kohberger als een 'slimme jongen' en rustige jongen. Wel zou zijn gedrag veranderd zijn toen hij in het laatste jaar van de middelbare school 'drastisch veel gewicht had verloren'. Hij zou daarna zelfverzekerder en zelfs agressiever zijn geworden. Ze omschrijven die nieuwe en dunnere Bryan als een 'bully', een pestkop.

Ook blijkt Kohberger in een kroeg bekend te staan als iemand die dames lastigviel. Dat deed hij ook op de universiteit, aldus de verhalen. Verder schijnt de 28-jarige in zijn tienerjaren gekampt te hebben met een heroïneverslaving.

Wat het exacte motief voor de viervoudige slachtpartij is, blijft onduidelijk. Voor zover bekend kende Kohberger de slachtoffers niet. Het onderzoek naar de gruwelijke misdaad is dan ook nog in volle gang.

Misdaad
  • Independent
  • Washington State University