Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

OM: 'Het is de schuld van de Rabobank'

Een wijs man in SBS-klassieker Probleemwijken zei het al eens, maar inmiddels is ook het Openbaar Ministerie tot dezelfde conclusie gekomen: het is de schuld van de Rabobank. De bank is officieel aangemerkt als verdachte in een witwasonderzoek.

Rabobank

Het komt er op neer dat de Rabobank als verdachte is aangemerkt in een grootschalig onderzoek naar het tegengaan van witwassen van crimineel geld. Het nieuws werd gister naar buiten gebracht door zowel het OM als de bank zelf.

Witwassen is een manier om de illegale oorsprong van (grote) geldsommen te maskeren. Justitie denkt dat de bank te weinig doet om deze criminele praktijken te voorkomen. Ook zijn er vermoedens dat de Rabobank te weinig heeft gedaan tegen terrorismefinanciering, zo is te lezen op NOS.nl.

Zat eraan te komen

De strafzaak tegen de Rabobank komt niet geheel uit de lucht vallen. Enige tijd terug is de bank al eens op het matje geroepen door De Nederlandsche Bank (DNB), de centrale bank in ons land. Begin 2021 moest de Rabo zelfs een half miljoen euro boete betalen. Dit wegens gebrekkige witwascontrole.

Of de Raiffeisenbank-Boerenleenbank, zoals de Rabobank vroeger heette, daarvan geleerd heeft? Daar lijkt het niet op. Ook na de boete en het vermanende vingertje van DNB voldeed de Rabo niet aan de eisen rondom witwassen. Het gevolg daarvan is dat er nu officieel een strafzaak komt. Met de Rabobank als verdachte.

Een woordvoerder meldt dat de bank volledige medewerking verleent aan het onderzoek. Ook wordt er gesteld dat ze geen nieuwe klanten meer aannemen uit 'kritische groepen', zoals voetbalclubs, of sectoren waarin veel cash omgaat. De bank heeft bovendien tot 2024 de tijd om een herstelplan uit te voeren en de boel te fiksen.

Misdaad
  • NOS
  • Pro Shots / Niels Wenstedt