Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Tot 18 jaar cel voor moordbende, Abdelhamid 'Kikker' A. hardst gestraft

De leden van de criminele organisatie hielden zich bezig met het voorbereiden en uitlokken van moordaanslagen.

Kikker

'Kikker'

In totaal zijn drie mannen vrijgesproken en zes veroordeeld. Abdelhamid A., alias 'Kikker' of 'Bugs' heeft veruit de hoogste straf opgelegd gekregen, namelijk 18 jaar. Volgens de rechter is het bewezen dat hij degene was die de moordaanslagen coördineerde. Het meeste bewijs in de zaak is verkregen uit gekraakte berichten, waarin gesproken werd over een dodenlijst en de manieren waarop doelwitten uitgeschakeld moesten worden.

In totaal gaat het om vijf bewezen aanslagen, gericht tegen zes personen. Saillant detail: geen van die aanslagen had een dodelijke afloop. Dit kwam onder andere doordat de politie de bende doorhad en de liquidatiepogingen verijdelde.

Doelwitten

Samir Z.
Leider Abdelhamid A. alias ‘Kikker’ zou onder andere de opdrachtgever zijn geweest voor het opblazen van de scooter van Samir Z. in 2014. Z. overleefde het ongeluk, waarna er huurmoordenaars op hem afgestuurd werden. Ook toen mislukte de aanslag. Dit keer werden de criminelen klemgereden door de politie, waarna ze met wapens in de hand uitstapten. Ze werden allebei uitgeschakeld voordat ze schade konden aanrichten. Eén van hen werd door een politiehond gebeten en de ander zette de aanval stop toen een agent hem in zijn bil schoot.

Chahid Y.
Ook de andere aanslagen die Abdelhamid aanstuurde waren geen succes. Een bom onder de auto van Amsterdamse crimineel Chahid Y. slaagde er niet in om zijn leven te nemen, waarna hij op de vlucht sloeg. Daarbij overleefde hij ook nog eens een kogelregen door in een greppel te duiken. Op Oudjaarsdag kwam Y. alsnog door een liquidatie aan zijn einde.

Naoufal ’Noffel’ F.
Ten slotte was er Noffel, die in Berlijn of Spanje opgeruimd zou moeten worden. Er werden al glock-pistolen over de grens gebracht en voor het uitvoeren van de opdracht zou een ‘zware bonus’ van meer dan een miljoen uitgeloofd worden. Noffel liep echter in Dublin tegen de lamp, waarna hij in Nederland levenslang kreeg.

Ook forse straf voor Benaouf A.

Naast 'Kikker' had ook Benaouf A. een significante rol in de organisatie, meent de rechter. Om die reden heeft hij 12 jaar cel gekregen. De crimineel zit op dit moment al een andere straf van 12 jaar uit, wegens betrokkenheid bij de liquidatie van Amsterdamse crimineel Najeb Bouhbouh. Via gesmokkelde telefoons zou A. echter de aanslagen op andere doelwitten aangestuurd hebben vanuit de gevangenis.

Onderwereldvete

Het Parool schreef in februari 2021, vlak na de arrestatie van Abdelhamid A., dat de moordplannen van de organisatie terug te voeren zijn op "de bloedige Amsterdamse onderwereldvete die ontstond toen in 2012 de groep van Gwenette Martha uiteenviel in twee rivaliserende kampen". Martha groeide tijdens zijn leven als beroepscrimineel uit als kopstuk van de onderwereld. Hij wordt dan ook verantwoordelijk gehouden voor een groot aantal liquidaties. In 2014 werd Martha zelf geliquideerd. In zijn lichaam werden maar liefst 80 kogelgaten aangetroffen.

Misdaad
  • de Telegraaf, het Parool
  • iStock