Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Net sluit zich rond Kinahans

Het verlanglijstje van Interpol is af: de internationale politie wenst drie Kinahans achter tralies. Het mag wat kosten: 5 miljoen dollar per persoon. 

Kinahan

De drie Ierse criminele kopstukken Christy Kinahan (65) en zijn zoons Daniel (45) en Christopher jr. (41) worden gezocht voor grootschalige drugssmokkel. Ze zijn al jaren voortvluchtig.

Eind november werden tijdens een giga-operatie van Interpol 49 verdachten opgepakt in Dubai, Spanje, België, de Verenigde Arabische Emiraten en de VS. Volgens de samenwerkende politiediensten zijn ze onderdeel van een soort superkartel, dat vermoedelijk een derde van de cocaïnehandel in Europa in handen had. Hoogsten in rang van de club aldus de opsporingsmensen: de Kinahans.

Volgens het OM bevinden zich onder de 49 twee Nederlanders: Zouhair B. (37) – beter bekend als Beertje – en de Bosnische Nederlander Edin G. (40). De laatste zou volgens de Amerikaanse DEA in contact hebben gestaan met de grote leiders, de Kinahans. Beiden werden in Dubai aangehouden. De autoriteiten kwamen de twee op het spoor dankzij gekraakte berichten afkomstig van Sky-cryptofoons.

De politie komt steeds dichterbij de kingpins: in september meldde Crimesite dat een man was gearresteerd die voor de Kinahans 200 miljoen euro zou hebben witgewassen via een wodkamerk.

Ondertussen zou de vader Christy, ook wel The Dapper Don genoemd, zijn taken in de organisatie hebben neergelegd. Een gangsterpensioen derhalve. De autoriteiten hebben daar lak aan: er staat nog steeds 5 miljoen dollar op zijn hoofd.