Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

In Dubai aangehouden Nederlanders zijn cokebaronnen Edin G. en Zohair 'Beertje' B.

De twee zouden deel uitmaken van een zogenaamd 'superkartel', aldus de internationale opsporingsorganisaties.

Dubai

Foto: videostill uit de beelden die Europoll schoot. Niet Edin G. of Zohair B.

Dubai was vorige week het toneel van een grootschalige actie van meerdere internationale opsporingsdiensten. Onder de naam Operation Desert Light werkten politie- en justitiediensten uit onder andere Spanje, Frankrijk, België, de VAE en VS samen om tientallen vermeende drugscriminelen aan te houden. Europol coördineerde de actie.

In totaal zijn er volgens Europol maar liefst 49 personen opgepakt. Zij zouden samen een soort superkartel vormen, dat vermoedelijk een derde van de totale cocaïnehandel in Europa voor z'n rekening nam. Kortom, behoorlijk zware jongens, als die aantijging waar is.

'Twee Nederlandse cokebaronnen'

Onder de opgepakte personen bevinden zich ook twee Nederlanders, meldt het OM, dat zelf om de aanhouding van de twee heeft gevraagd. Het gaat om Edin G. (40) en Zouhair B. (37) alias 'Beertje'. De autoriteiten kwamen de twee op het spoor dankzij gekraakte berichten afkomstig van Sky-cryptofoons.

Zouhair B. staat ook wel bekend als 'Beertje'. Deze Nederlandse Marokkaan is volgens het Openbaar Ministerie verantwoordelijk voor de invoer van duizenden kilo's coke in Nederland in 2020 en 2021. Ook zou 'Beertje' onderdeel zijn van een criminele organisatie en zich schuldig maken aan witwassen, corruptie, deelname aan een criminele organisatie en het bezit van vuurwapens. Hij zou een 'leidende rol' hebben, schrijft de NOS.

Datzelfde geldt voor Edin G., een Bosnische Nederlander. Hij zou naast het invoeren van grote partijen cocaïne ook betrokken zijn bij de invoer van duizenden kilo's grondstoffen voor het maken van amfetamine (speed).

Volgens de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) staat de in Breda opgegroeide Edin G. aan het hoofd van een Bosnische misdaadorganisatie.

Aan tafel met Ridouan T.

Naast de Nederlanders zijn er onder meer Ierse en Italiaanse kopstukken uit het criminele circuit in hun kraag gevat. Samen zouden zij in Dubai het zogenaamde superkartel hebben gevormd en tevens met Ridouan T. om tafel hebben gezeten, stelt de DEA.

Eind 2019 werd Ridouan T. opgepakt in zijn villa in Dubai. Hij was op dat moment de meest gezochte crimineel van Nederland. Op dit moment is de 44-jarige Marokkaanse Nederlander hoofdverdachte in het Marengo-proces, dat draait om meerdere liquidaties en pogingen daartoe. Het OM verdenkt T. er ook van de leider te zijn van de mocro maffia, een gewelddadige organisatie die zich bezighoudt met grootschalige en internationale cocaïnehandel.

Misdaad
  • NOS
  • Videostill Europol