Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Australische overheid wil karperplaag bestrijden met herpes

Voor de een is een karper een droomvangst of een vertroetelbaar huisdier, maar in Australische wateren dreigt de forse vis een plaag te worden. Een recent onderzoek stelde een onorthodoxe bestrijdingswijze voor: men wil de karperpopulatie terigdringen door ze herpes te geven.

Karpers

Juist, een drastische aanpak waarmee de zwarte dood in de vorm van een welbekende SOA over koikarpers wordt uitgestort. Of het diervriendelijk is, is een dilemma. Effectief is het echter zeker. Wetenschappers concluderen dat het zogenaamde herpes-3-virus een zeer effectieve werking heeft op het bestrijden van een karperplaag.

Het herpes-3-virus ofwel koi-herpes is niet te verwarren met herpes genitalis, een veelvoorkomende ziekte onder mensen. Voor mensen is het ook niet schadelijk, maar door het in het water los te laten kunnen karpers ziek worden. Door het beschadigen van onder meer de huid en de nieren van de karpers, zullen ze zich niet meer voortplanten en bovendien spoedig overlijden.

Dierenleed? Waarschijnlijk. Toch vormt de karper ook een bedreiging voor andere dieren. Als karpers eenmaal de smaak te pakken hebben en zich als konijnen in rivieren en meren vermenigvuldigen, blijft er weinig over van de oorspronkelijke ecosystemen. Dat stellen de onderzoekers uit Australië. “De herpes-methode lijkt vrijwel ideaal. Het beschadigt geen mensen of andere dieren die zich in het ecosysteem begeven, alleen de destructieve karper wordt ermee uitgeroeid”, beweert een onderzoeker in vissersblad Field and Stream.

Bent u een dierenvriend? Dan kan de karperkwestie voor de nodige hoofdbrekens zorgen. Bent u een Australische karper? Breng zo snel mogelijk een bezoekje aan de GGD.

Bizar
  • Field and Stream
  • iStock, Cavan Images