Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Blinde alcoholist voor de rechter na veroorzaken verkeersongeval op fiets

Een 53-jarige man werd deze week voorgeleid aan de Ierse politierechter nadat hij dronken op de fiets zat en inreed op een rijdende auto. Geen onbelangrijk detail: de man in kwestie is blind.

Blinde fietser

De van oorsprong Letlandse Gintaras J. fietste begin oktober door het knusse dorp Drumnahoagh toen hij al slingerend met zijn voorwiel op een auto knalde. Hoe lang het fietsritje voorafgaand aan de botsing heeft geduurd is onbekend.

De Ierse Gardaí nam hem in bescherming tegen zichzelf en besloot hem te arresteren. Op vragen van de politie was J. niet in staat om te reageren en hij sliep stilletjes zijn roes uit in de politiecel.

Niet verboden

Dronken fietsen is uiteraard verboden, maar er zijn in de meeste landen geen regels die klinisch blinde mensen verbieden om deel te nemen aan het verkeer zoals ieder ander. Of het verstandig is, kan je uiteraard betwisten.

Omdat fietsen als blinde simpelweg is toegestaan kreeg J. enkel een boete van 50 pond voor het rijden onder invloed.

Achter de gevaarlijke doch ietwat komische verkeerssituatie zit een trieste kant. Volgens de advocaat van de visueel beperkte man heeft zijn cliënt een drankprobleem. Hij zit naar eigen zeggen “vast” in Ierland vanwege zijn blindheid, maar in hem huist een avonturier. Vandaar dat hij op een zeker moment in zijn leven naar de fles greep en in het verlengde daarvan naar de fiets. Ergens gun je hem dat dronken ritje.

Bizar
  • The Irish Times
  • iStock