Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Ouders Texaanse schoolkinderen krijgen dna-kit voor identificatie van kinderen 'in noodgevallen'

“Je hebt net je bromtol uitgepakt en je bent alweer een jaar ouder. Voor ik goedemorgen zeg, ben je op je brommer weg”, zong Herman van Veen al eens. Ook voor ouders in Texas zal het snel gaan: je kind gaat ineens al naar de middelbare school. Dat wordt etuis en geodriehoeken shoppen, en… je dna afstaan voor het geval dat je kind wordt doodgeschoten en moet worden geïdentificeerd.

dna-kit

In 2021 werd in de Texaanse senaat een wet aangenomen die openbare scholen verplicht om ouders te voorzien van gratis dna-kits voor identificatie van kinderen in “noodgevallen”. Deze week is de wet officieel ingegaan.

Het was een reactie van de politiek op een schietpartij in de Texaanse stad Santa Fe, waar acht leerlingen en twee docenten werden doodgeschoten op school. Nog geen jaar later vonden in de stad Uvalde negentien kinderen en twee docenten de dood. De kinderen waren rond de 10 jaar oud.

Wapenwetten

Ondanks aanhoudende protesten en een groeiend aantal schietpartijen is Texas een van de weinige staten waar de wapenwetten niet worden aangescherpt. De minste of geringste belemmeringen voor gun-lovers wordt tegengehouden door de conservatieven. De keuze om dna-kits in te voeren in plaats van strengere wapenwetten wordt door critici dan ook als typisch gezien.

Tegen ABC News reageert een moeder geschokt op het nieuws. “Ik maak me elke dag zorgen als ik mijn kind naar school stuur. Nu komt mijn kind straks thuis met een dna-kit waarmee ze kan worden geïdentificeerd als ze wordt gedood met het kaliber wapen dat ik gebruikte in Afghanistan? Ik heb er geen woorden voor.”

Nieuws
  • iStock, artas