Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Derksen: 'Jullie moeten niet zo bang zijn voor cocaïne'

Na Femke Halsema pleit nu ook Johan Derksen voor de legalisering van snuifgoed in Nederland.

Derksen

Van oud-GroenLinks-partijleider Halsema is al langer bekend dat ze drugs wil decriminaliseren. Hier pleitte ze in de jaren negentig al voor. Op een bijeenkomst in Amsterdam vorige week maakte de burgemeester nogmaals duidelijk hoe ze erin staat.

'War on drugs' is verloren zaak

"Laten we de feiten onder ogen zien: de ’war on drugs’ werkt niet", aldus Halsema. "Inbeslagname werkt niet. En regulering van cocaïne is ook niet in beeld. Ik hoop dat we het erover eens kunnen zijn dat we een alternatieve strategie moeten formuleren."

Femke zou eigenlijk willen dat bijvoorbeeld de verkoop van cocaïne niet langer strafbaar is. Halsema: "Ik ben echter een realist en weet dat voor zulke maatregelen te weinig politieke steun is."

Derksen over coke

John van den Heuvel uitte grote kritiek op het 'kreupele stokpaardje' van Halsema. "Het zou Amsterdam tot het afvalputje van de wereld maken", stelt de misdaadverslaggever in zijn Telegraaf-column.

Toch zijn er ook voorstanders van haar plannen te vinden. In dit geval komt de steun zelfs uit onverwachte hoek. In Vandaag Inside liet Derksen namelijk weten wel wat te zien in Halsema's gedroomde beleid.

Derksen: "Ik zie mijn hele leven al, en ik ben vrij oud, mensen om mij heen die volop cocaïne gebruiken. Ze kunnen het overal kopen en de onderwereld profiteert daarvan."

'Iedereen gebruikt het al'

In andere woorden: 'De Snor' is voor het legaliseren van coke. "Jullie moeten niet zo bang zijn voor cocaïne", zegt hij. "Ik ben opgegroeid in een wereld waar iedereen cocaïne gebruikte."

Bovendien wordt het witte goud op dit moment al door veel mensen gebruikt, beredeneert de analist. Derksen: "Laat de medische wereld eens duidelijk maken hoe schadelijk dit nou is. Is een neusje vol cocaïne schadelijker dan een sigaar roken?"

Vervolgens wordt coke aan tafel vergeleken met alcohol en McDonald's. Dit onder het mom van 'te veel gebruiken van iets is nooit goed.'

Krijgt Halsema dan enkel steun van de man uit Grolloo? Zeker niet. Volgens hem is haar verhaal over het legaliseren van coke een soort wanhoopspoging, doelend op alle liquidaties en bedreigingen vanuit het criminele circuit. "De onderwereld in Amsterdam is zo actief en dat geeft in zo’n stad zoveel criminaliteit."

Entertainment Metro Nieuws, Vandaag Inside Patrick van Emst / Brunopress.nl