De meest absurde scènes uit het soms 'politiek incorrecte' Friends

Friends is de iconische sitcom die door de weinige niet-fans als 'te braaf' wordt weggezet, maar dat is allerminst het geval. Niet dat er naakt te zien was, expliciet geweld of grensoverschrijdend taalgebruik. Wel is er sprake van absurde, onvoorspelbare humor en niet zelden een politiek incorrecte insteek. Het zijn misschien juist die rafelrandjes die er het tijdloze succesverhaal van maakten. Al bleken sommige scènes voer voor discussie op Twitter, zo'n twee decennia na dato.
@media (max-width: 679px){#fig-6575e5dbdeb1f img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6575e5dbdeb1f img{#fig-6575e5dbdeb1f img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-6575e5dbdeb1f img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6575e5dbdeb1f img{#fig-6575e5dbdeb1f img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-6575e5dbdeb1f img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6575e5dbdeb1f img{#fig-6575e5dbdeb1f img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-6575e5dbdeb1f img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6575e5dbdeb1f img{#fig-6575e5dbdeb1f img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Friends

Joey en zijn hand-tweeling aan de Blackjack-tafel

Waar we nu online Blackjack spelen via de tablet, smartphone of laptop, was een scène in een fysiek casino in Las Vegas rond de eeuwwisseling het decor voor een staaltje absurdisme van de scriptschrijvers. Womanizer Joey is hier niet zozeer geobsedeerd door een langbenige blondine laat staan door de Blackjack regels, maar meer door de handen van de croupier die erg op die van hem lijken. "Je bent mijn hand-tweeling! Hier kunnen we rijk mee worden!" Hoe, vraagt vriendin Phoebe hem nog, maar Joey is te enthousiast om antwoord te geven.

Het plotselinge Britse accent van Ross

Doctorandus Ross, de ideale schoonzoon met agressieve trekjes, geeft college en merkt dat zijn Amerikaans geleidelijk omslaat in vrij belabberd Cockney. Geen punchline of maffe slapstick, wel een vreemde humorkronkel die erin gaat als koek bij de kijker. Cabaretier/absurdist Daniël Arends ("En toewn kwreeg ik ineens deze wrare Bwritse accent") herhaalde het kunstje in één van zijn shows. Ross verklaart aan zijn geliefde iets soortgelijks: "I opened my mouth and this British accent just came out". Rachel: "Yeah, and not a very good one".

Chandler en de haaien

De meest sarcastische van het stel, Chandler, is nog maar kort bij Monica als hij voor zijn werk in Tulsa, Oklahoma gestationeerd wordt. Zijn kersverse verkering wil hem verrassen in zijn hotelkamer, waar Chandler net op het punt staat zich met wat erotiek op de tv te gaan vermaken. Razendsnel hijst hij zijn broek op en zapt naar een ander kanaal, waar een documentaire over haaien wordt uitgezonden. De verbouwereerde Monica gaat er blindelings van uit dat haar vriendje een haaien-fetisj heeft en wil hem later verrassen in lingerie, en met haaienfilmpjes.

De te kleine stripper

Door niet al te zorgvuldig in het telefoonboek op 'male stripper' te zoeken, komt Rachel voor het vrijgezellenfeestje van Phoebe uit bij de verticaal uitgedaagde stripper Danny DeVito. Zijn act van dansende mini-politieagent valt zichtbaar niet in de smaak bij de bruid in spe, waarna DeVito in huilen uitbarst. Een scène die in deze tijd ongetwijfeld de twitterende goegemeente had gemobiliseerd.

Überhaupt: de grappen die 'niet meer kunnen'

Kun je nog naar Friends kijken zonder de priemende ogen van de woke-cultuur in je rug? Welja. In de hierboven genoemde scène wordt een klein persoon te kakken gezet, met begrippen als homoseksualiteit wordt losjes omgesprongen en Oosterse immigranten worden gemakshalve met falafel-karretjes geassocieerd. Met andere woorden: braaf is Friends niet, vandaar dat het nog zo massaal bekeken wordt. En anders heb je misschien nog ergens VHS-banden van The Cosby Show liggen. Maar of daar geen bijsmaak aan zit?