Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Misbruik: 12 jaar cel en tbs geëist tegen 'Opa Cees'

Justitie eiste woensdag in de rechtbank 12 jaar cel en tbs tegen de 70-jarige Cees de J. uit Alblasserdam. De man op leeftijd kwam met een rollator de rechtbank binnen, waar ook familieleden van de slachtoffers aanwezig waren. De ogenschijnlijk zachtaardige 'opa Cees' misbruikte dertien jongetjes tussen de 6 en 14 jaar.

Cees de J.

In de buurt waar hij woonde was hij een graag geziene gast op verjaardagen en andere bijeenkomsten. Cees de J. was een kindervriend, zo dacht men. Hij won het vertrouwen van ouders met jonge kinderen, gaf geld en cadeaus. Een moeder noemde hem een "superopa".

"Hij vergat nooit een verjaardag, was er altijd, ook met kerst. Als je iemand vroeg te helpen, dan was hij het. Een van de jongens wilde een mountainbike, die kon ik niet betalen en toen kreeg hij hem van Cees. ‘Het zijn toch mijn kleinkinderen’, zei hij dan.”

De waarheid achter Cees de J. was hartverscheurend voor de buurt. Hij bleek de kinderen met geld en cadeaus om te kopen, zodat hij in het geheim zijn seksuele fantasieën op ze kon botvieren.

Kapotgemaakt

Één voor één doen de ouders van enkele slachtoffers hun verhaal in de rechtbank. Een vader las een verklaring voor die gericht was aan De J.. "Ik zat laatst in de auto naast mijn zoon en deed mijn hand even op zijn been. Weet je wat hij zei? ‘Niet doen, blijf van me af!’ Dat heb jij dus kapotgemaakt."

De J. had herhaaldelijk orale seks met de kinderen. Ook liet hij ze handelingen verrichten op een sekspop en elkaar. De details zijn afschuwelijk. "Monsters bestaan niet, zei ik altijd tegen mijn zoon. En anders jaagt mama ze wel weg", aldus een moeder. "Monsters bestaan dus wel en deze kon ik niet wegjagen."

Cees de J. lijdt volgens een psycholoog aan een seksuele stoornis en de ziekte van Alzheimer. "Er is een speciaal plekje in de hel voor mensen als jij", concludeerde een moeder.

Misdaad
  • Rijnmond
  • iStock, KatarzynaBialasiewicz