Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Compagnon van beruchte Kidane Habtemariam uitgeleverd aan Nederland

Een 38-jarige Eritreeër is uitgeleverd aan Nederland. Het zou gaan om de compagnon van de beruchte Kidane Zekarias Habtemariam, die verdacht wordt van grootschalige mensensmokkel naar Nederland. Martelingen, verkrachtingen en mishandelingen werden daarbij niet geschuwd, aldus het OM.

Kidane Zekarias Habtemariam

Foto boven: Kidane Zekarias Habtemariam

De 38-jarige man van wie de naam niet bekend is gemaakt, is volgens het OM de partner in crime van Kidane Zekarias Habtemariam, volgens velen 's werelds wreedste en meest beruchte mensensmokkelaar. Samen zouden ze een organisatie leiden die tussen 2014 en 2020 op grote schaal mensen van Afrika naar Nederland smokkelde.

Gemarteld en verkracht

Dit onder levensbedreigende omstandigheden. "Onderweg werden slachtoffers in Libië mishandeld, gemarteld en verkracht, terwijl ze opgesloten zaten in kampen met honderden anderen", schrijft het OM in een persbericht. "Meerdere migranten zouden in deze omstandigheden zijn overleden."

De families van de slachtoffers werden op dat moment afgeperst en moesten grote sommen geld betalen aan Kidane Zekarias Habtemariam en zijn organisatie. Van de mensen die hij uiteindelijk wel op een van de overvolle bootjes zette, overleefden velen de reis niet.

De 38-jarige man zet voet op Nederlandse bodem.

Habtemariam

De 38-jarige Eritreeër die nu aan Nederland is uitgeleverd, werd in 2020 in Ethiopië opgepakt en veroordeeld tot 18 jaar cel wegens zijn aandeel in de mensensmokkel vanuit Afrika naar Nederland. De beruchte Habtemariam is naar verluidt ontsnapt door een beveiliger om te kopen. Hoewel hij sinds vorig jaar op de Nationale Opsporingslijst staat, is Habtemariam nog steeds spoorloos. Nederland wil beide mannen graag berechten.

Misdaad
  • OM, AD
  • Nationale opsporingslijst, OM