Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

De Koekoek-killer blijft vastzitten

In Panorama nr. 38 vroegen wij ons af of Paul de R. binnenkort op vrije voeten zou worden gesteld. Het antwoord is inmiddels bekend. U zult hem voorlopig nog niet op straat tegenkomen.

Koekoek-killer

Hoe zat het ook alweer met deze zogenoemde Koekoek-killer? De nu 78-jarige Paul de R. wordt in 2005 in hoger beroep veroordeeld tot zestien jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging voor de moord op het Baarnse echtpaar Hans (65) en Ria Müller (59).

Koekoek

Na zijn gruwelijke daad in 1999 speldt De R., een huisvriend van het echtpaar, verontruste kennissen op de mouw dat het stel naar het buitenland is verhuisd en betrekt hij schaamteloos hun woning.

Vier jaar na hun verdwijning worden de stoffelijke resten van Hans en Ria gevonden in de kinderboerderij waarvan De R. de beheerder is en sluit zich het net rondom hem. Het politiedossier krijgt de toepasselijke naam Koekoek, naar de vogel die nesten van andere vogels inpikt, zoals Paul zich nestelt in de woning van de Müllers.

Dement

Vandaag de dag zit De R. al acht jaar in de gesloten psychiatrische kliniek Van Mesdag in Groningen. Een tbs-behandeling krijgt hij niet meer, omdat hij inmiddels aan dementie lijdt en de therapieën geen effect meer hebben. Iets wat natuurlijk de vraag oproept of het dan nog wel zin heeft om zijn tbs te verlengen?

Een vraag die afgelopen week door de Utrechtse rechtbank is beantwoord. Volgens de rechtbank is het recidivegevaar bij De R. nog steeds hoog en blijven passende zorg en het hoge beveiligingsniveau van de kliniek in zijn geval nog steeds noodzakelijk. Kortom: zijn tbs is ‘gewoon’ met twee jaar verlengd.

Misdaad
  • Videostill