Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Identiteit vermoorde, naakte vrouw na drie jaar onderzoek eindelijk bekend

'De stoffelijke resten kunnen nu worden overgedragen aan haar familie', aldus de politie.

Identiteit

Na drie jaar onderzoek is de identiteit van de vermoorde, naakte vrouw die in 2019 werd gevonden in het Zeeuwse Westdorpe naar aanleiding van honderden tips eindelijk vastgesteld. Uit een DNA-test kwam naar voren dat het een 57-jarige vrouw is, afkomstig uit de omgeving van de Noord-Franse stad Duinkerke.

Meerdere scenario's

Uit een onderzoek van een Frans onderzoeksteam is er vastgesteld dat er een grote kans is dat de vrouw in haar thuisland al om het leven is gebracht door haar echtgenoot, die inmiddels ook is overleden. Nadat het lichaam in 2019 werd gevonden in een weiland in het Zeeuwse Westdorpe, volgde een grootschalig onderzoek naar de identiteit van de vrouw en de reden van het misdrijf. Hierbij waren er een aantal scenario's mogelijk, die allemaal zijn uitgezocht.

DNA en vingerafdrukken

De vingerafdrukken en het DNA van de vermoorde vrouw werden niet alleen gedeeld met het Nederlands Forensisch Instituut, maar ook met opsporingsorganisaties in België, Duitsland, Frankrijk, Polen en Roemenië. Daarnaast is er een verwantschapsonderzoek uitgevoerd. Toen dat niks opleverde, kwam het Openbaar Ministerie met een beloning van maar liefst 15.000 euro voor de persoon die de gouden tip had. Daarna werd er veel aandacht aan de zaak besteed. Dat gebeurde niet alleen in Nederland: ook in het buitenland besprak men de zaak in meerdere opsporingsprogramma's. Toch bleek er na alle media-aandacht nog steeds geen sprake te zijn van een doorbraak. Uiteindelijk werd de – toen nog onbekende – vrouw onder belangstelling van een groot publiek op 13 augustus 2019 begraven in Terneuzen.

Een nieuw leven ingeblazen

Toch kreeg de zaak in 2021 een nieuwe wending, nadat er een dode man werd gevonden net buiten Duinkerke. Het bleek dat een ver familielid van hem alarm had geslagen bij de politie. Op het moment dat de Franse politie de man had gevonden, begonnen ze een onderzoek. De reden voor dit onderzoek was dat de politie de echtgenote van de overleden man probeerde te vinden. Echter was de vrouw onvindbaar, maar niet als vermist opgegeven. Het DNA van de vermiste echtgenote werd in een internationale data-bank geplaatst. Daaruit bleek dat zij een volledig match was met de vermoorde, naakte vrouw die in 2019 werd gevonden in een weiland in Westdorpe.

Misdaad
  • De Telegraaf
  • iStock