Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Khadija Arib verdwijnt uit Tweede Kamer: 'Voel me niet meer veilig'

Na een week vol bechuldigingen over en weer, maakt Arib zojuist bekend dat zij niet meer in de Kamer te vinden zal zijn.

khadija arib

Het is einde oefening voor ex-kamervoorzitter Khadija Arib in de Tweede Kamer. Dit maakte zij zojuist bekend via haar Twitter. Volgens het voormalig-PvdA-kamerlid voelt zij zich onveilig en niet gesteund door de rest van haar fractie.

Aantijgingen verzamelen

Woensdagavond lekte al uit dat het huidige dagelijkse bestuur van de Tweede Kamer, samen met huidig Kamervoorzitter Vera Bergkamp (D66), een onafhankelijk extern onderzoek naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag door Khadija Arib liet uitvoeren. “Ik snap er helemaal niks van”, deelde Arib toen met RTL Nieuws. “Bergkamp is al vanaf de zomer bezig met verzamelen van brieven en aantijgingen.” Ze vervolgt dat ze niet snapt wat een landsadvocaat ermee te maken heeft en dat ze het de Tweede Kamer onwaardig vindt. “Ik moest het allemaal vanuit de media vernemen. Ze had me toch persoonlijk kunnen vragen?”

'Dieptepunt'

Na die eerste reeks lekken en beschuldigingen, ontstond er een ware wervelwind rond de voormalig kamervoorzitter. In haar statement op Twitter schrijft ze dan ook: “Als volksvertegenwoordiger heb ik in de afgelopen 24 jaar veel meegemaakt, maar nog nooit zoveel als in de afgelopen 48 uur. Ik ben veel gewend, maar de (anonieme) dolkstoten van de laatste dagen, hebben ertoe geleid dat ik niet wens aan te blijven als Kamerlid.”

Ook haalde Arib opnieuw uit naar het onderzoek dat naar haar loopt. Zo noemt ze het ‘staatsrechtelijk onjuist’, ‘dubieus’ en ‘ schadelijk voor het reeds tot een dieptepunt gezonken vertrouwen van burgers in de politiek’.

Grote afwezigen

Ook andere politici hebben hun vraagtekens gezet bij de gang van zaken. Zo tekenden onder meer Pieter Omtzigt, Lilian Marijnissen, Esther Ouwehand en Caroline van der Plas een brief met vragen over de werkwijze. Aribs fractiegenoten ontbraken echter. Dat was voor haar de druppel, legt ze uit. “Het valt me zwaar dat mijn fractiegenoten ontbreken onder deze brief. Dat laatste heeft bijgedragen aan mijn besluit."

Onveilig

“Ik voel me niet langer vrij en veilig in deze omgeving en onder deze omstandigheden kan ik mijn werkzaamheden als volksvertegenwoordiger niet langer voortzetten”, schrijft Arib tot slot.

“Ik hoop dat mijn kiezers begrip hebben voor het moeilijkste besluit uit mijn lange loopbaan.”

Nieuws
  • NOS
  • Brunopress