Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Vierde verdachte opgepakt na ontvoeringspoging Belgische minister

Nadat er gisteren al drie verdachten werden aangehouden, is vanmiddag ook een vierde man opgepakt. Het gaat om een 21-jarige man.

Vincent

Een vierde verdachte is vandaag aangehouden op verdenking van een ontvoeringspoging van de Belgische minister van Justitie, Vincent van Quickenborne. Gisteren werden al drie andere verdachten opgepakt.

Vierde verdachte

Inmiddels zijn er vier verdachten aangehouden, nadat er gisteren een Nederlandse auto voor het huis van de Belgische minister van Justitie, Vincent van Quickenborne, werd aangetroffen. Hierin lagen zware wapens en explosieven, meldt het Federaal Parket. Volgens het Nederlandse Openbaar Ministerie gaat het om vier Nederlanders van 20, 21, 29 en 48 jaar. Drie van de vier verdachten werden gisteren al ingerekend. Vandaag rond 15:00 zou ook een vierde, 21-jarige man zijn aangehouden.

De schrik zit er goed in in Kortrijk, nadat er gisteren vlakbij het huis van de Belgische minister een auto vol wapens – wat mogelijk kalasjnikovs waren – en explosieven werd gevonden. Ook werden er Nederlandse nummerborden aangetroffen. De wagen is ondertussen in beslag genomen en wordt onderzocht, meldt de Belgische site HLN.

De verdachten zouden hebben geprobeerd om justitieminister Van Quickenborne te ontvoeren. Gisteravond onthulde de minister de bedreigingen – vermoedelijk afkomstig van drugscriminelen – in een videoboodschap. Hij verwacht dat de verdachten snel zullen worden overgeleverd aan België. "Goede resultaten, dankzij professioneel ingrijpen van onze veiligheidsdiensten", aldus Van Quickenborke over de aanhoudingen.

Update

De minister heeft op Instagram laten weten dat het goed met hem gaat en dat hij 'nooit zal wijken voor geweld'. Ook zegt hij dat mensen zich geen zorgen hoeven te maken. "Mijn familie en ik zijn veilig en in goede handen", schrijft Van Quickenborne.

"Ik wil graag onze veiligheidsdiensten bedanken voor hun snelle en professionele aanpak. We kunnen in ons land rekenen op heel competente mensen die dag en nacht in de weer zijn om onze veiligheid te garanderen. Dat hebben ze nu ook weer goed gedaan."

Dreiging

Van Quickenborne maakt in zijn bericht duidelijk dat het een dreiging was tegen hemzelf als minister van Justitie en niemand anders. "Als vader gaat mijn eerste bezorgdheid op dit moment uit naar mijn vrouw en kinderen. Zij hebben hier niet voor gekozen, maar moeten er wel de gevolgen van dragen. Elke ouder zal begrijpen dat dit zwaar om dragen is. We proberen de kinderen zo veel mogelijk af te schermen van wat er gebeurt. Dank om onze privacy te respecteren."

In zijn bericht richt hij zich ook op de criminelen: "Laat mij duidelijk zijn: de mensen die hierachter zitten, bereiken het tegenovergestelde van wat ze beogen. Het sterkt mij in de overtuiging dat we moeten blijven strijden. De criminelen voelen zich in het nauw gedreven. Dat gevoel is terecht. Want we zullen de strijd tegen de georganiseerde misdaad blijven voeren, met meer mankracht en middelen dan vroeger."

Het nationale crisiscentrum heeft onmiddellijk de nodige maatregelen genomen om de minister onder verhoogde beveiliging te plaatsen. Het Federaal Parket meldt dat hij voorlopig niet zal deelnemen aan een aantal activiteiten die gepland waren.

Misdaad
  • NU.nl
  • Brunopress, Instagram