Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Roxane Knetemann

Roxane Knetemann: 'Roddelbladen? Nee joh. Wie ben ik nou?'

Het gaat hard met de televisiecarrière van Roxane Knetemann (35). Bij de NOS is ze al langer te horen als co-commentator en analist tijdens wielerwedstrijden en sinds dit voorjaar schuift ze ook geregeld aan bij Johan Derksen en Wilfred Genee in Vandaag Inside. Dat programma heeft de status van de oud-renster doen veranderen. Over het WK wielrennen, vader Gerrie Knetemann en de roddelbladen. “Ik ben een ontzettende einzelgänger.”

Eerst maar even over het WK. De wegwedstrijden staan komend weekend 24 en 25 september op het programma. Doe ik er verstandig aan mijn geld te zetten op Mathieu van der Poel?

“Als Van der Poel ergens start is het altijd wel goed om op hem in te zetten, toch?”

Zeker, maar is hij fit genoeg? Hij heeft een wat moeilijk jaar.

“Hij heeft niet vaak dat het niet lukt, al hebben we in de Tour wel beelden gezien die we niet zo van hem gewend zijn. Dat vind ik ook het interessante aan Van der Poel, wispelturig is niet het goede woord, maar het is niet zo dat hij constant een hoog niveau haalt. Hij is meestal de beste renner die een nummer opspeldt, maar hij heeft soms wel slechte dagen, zeker ten opzichte van Wout van Aert. Als je die ziet rijden in de Tour lijkt het allemaal heel simpel, maar wielrennen is een van de moeilijkste sporten om geld op in te zetten. Je hebt niet één concurrent, maar 180 en die kunnen allemaal jouw strategie in puin rijden. Maar het is duidelijk dat Van der Poel voor niets minder dan een trui naar Australië gaat.”

Duidelijk. Het zal niet veel opleveren, maar bij de vrouwen Annemiek van Vleuten maar doen?

“Ik denk dat het een parcours is waar Van Vleuten haar ei in kwijt kan, maar alles valt of staat met de tactiek van de Nederlandse rensters, met de wil om voor elkaar te rijden. Dat is ook voor haar bepalend. Als je in een team rijdt dat eigenlijk niet wil dat jij kampioen wordt, krijg je het heel lastig. Ik denk dat Marianne Vos ook kansen ruikt op dit parcours, maar dan moet ze wel in haar allerbeste vorm zijn en een team om haar heen hebben dat voor haar rijdt. Het kan bijna niet zo zijn dat als je voor Vos gaat, ook Van Vleuten voor haar kans kan gaan. Dat is het verschil tussen de vrouwen en mannen: Van der Poel krijgt een team om zich heen, bij de vrouwen heb je meerdere rensters die wereldkampioen kunnen worden. Maar ja, hoe ga je dat uitspelen? Daar ging het vorig jaar mis. Met inzetten op Van Vleuten maak je zeker kans, maar ik durf niet hardop te zeggen dat je dit of dat moet doen.”

Helaas zien we geen Tom Dumoulin op het WK, hij is gestopt. Hoe moeten we nou terugkijken op zijn carrière?

“Tom is gewoon een geweldige sportman die geweldige dingen heeft gedaan. Dat zou je bijna vergeten, want iedereen heeft het nu over de dingen die níét zijn gelukt. Hij heeft de Giro gewonnen, op het podium van de Tour gestaan, etappes gewonnen in de Vuelta, was wereldkampioen tijdrijden en dan mis ik nog een heleboel. Dan ben je dus een geweldige sportman, alleen denk ik dat hij het plezier in het fietsen en presteren is kwijtgeraakt. Bij zijn fysieke aanleg horen verwachtingen, ik denk dat hij daaraan onderdoor is gegaan. Doodzonde, want het is echt een kneitergoede renner. Ik hoop dat iedereen hem zo ook herinnert, en niet als die stampvoetende renner die pissig reageert op journalisten omdat iets niet is gelukt. Ik gunde het hem na het WK te stoppen, want een sportman zo zien struggelen gun je niemand.”

Ik doe het nu ook, maar is het voor jou niet gek dat opeens iedereen naar jouw mening vraagt?

“Haha, ik vind het vooral gek dat je ook naar het mannenwielrennen vraagt. Dan denk ik: shit, weet ik daar wel genoeg van? Dat is onzin, maar het voelt wel een beetje gek, ja. Ik vind ook absoluut niet dat ik de wijsheid in pacht heb of dat mijn mening de juiste is. Maar alle aandacht die sinds ongeveer mei is gekomen doet wel iets met je, dat kan ik niet ontkennen.”

Wat dan?

“Dat geeft op een bepaalde manier wel druk. En aandacht doet iets met een mens, kan je laten zweven. Dat is een lekker gevoel, alleen is het allemaal wel relatief. Dat probeer ik ook steeds tegen mezelf te zeggen en gelukkig heb ik mensen om me heen die nuchter zijn. Ik wil totaal geen sterallures krijgen ofzo. Het is heel leuk om op televisie te praten over wielrennen, maar er zijn natuurlijk veel belangrijkere dingen in de wereld. Ik ben maar een klein poppetje in het geheel, ik moet mezelf niet groter maken dan ik ben. Maar ik probeer wel te genieten van wat er allemaal gebeurt. Bij de NOS ben ik met het vrouwenwielrennen begonnen, daarna kwamen ook de mannen, maar het was nog allemaal relatief rustig. Dan zeg je in een split-second ja om eens naar Vandaag Inside te gaan en dan bereik je opeens een veel breder publiek en verandert je status. Daarnaast heb ik het geluk dat het vrouwenwielrennen enorm in de lift zit, dus het hangt van toevalligheden aan elkaar. Ik werk ook wel hard, maar je hebt ook geluk nodig. Ik heb het nooit zo uitgestippeld dat Vandaag Inside mij aan de bar zou willen, had nooit verwacht dat Panorama een interview met mij zou willen.”

Nu is het wachten tot de roddelrubrieken bij jou in de bosjes liggen.

“Denk je dat?”

Zeker, dat is de volgende stap, kan niet lang meer duren.

“Haha! Mijn vriendinnen maken ook weleens grappen over die juice-channels. Ik ben daar helemaal niet in thuis. Hoe heet ze nou? Ja, Yvonne Coldeweijer. Grappen ze dat zij straks bij mij in de tuin ligt. Nee, joh. Wie ben ik nou? Wat valt er nou over mij te roddelen?”

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Dat weet ik niet, maar dat gaan we snel genoeg lezen.

“Ik weet wel dat mijn vader een paar keer in zo’n roddelblaadje stond toen ik klein was en dat we daar thuis hard om lachten. Maar ik denk niet dat ik interessant genoeg ben om een roddelrubriek te vullen, ik zal aan je denken als het wel gebeurt.”

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

Sport
  • Clemens Rikken