Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Oktoberfest

Oktoberfest: bier, borsten & brute katers

Zestien dagen lang koekeloeren naar strak ingesnoerde boezems en vooral: bier tanken tot je niet meer op je poten kunt staan. Dat is het Oktoberfest in München. Na een coronapauze van twee jaar is het grootste zuipfestijn ter wereld eindelijk weer losgebarsten. Prosit!

Wist je dat...

...het allereerste Oktoberfest werd gehouden op 12 oktober 1810 om het huwelijk te vieren van kroonprins Ludwig van Beieren en prinses Theresia van Saksen-Hildburghausen?

...er jaarlijks gemiddeld 6,9 miljoen liter bier door dorstige kelen wordt gegoten op Oktoberfest?

...en 299.000 liter koffie (waarschijnlijk tegen de kater de volgende ochtend)?

...Albert Einstein in 1896 meehielp met het ophangen van de verlichting in de voorloper van de Schottenhammel-Halle, waar het Oktoberfest elk jaar traditiegetrouw wordt geopend?

...elk jaar zo’n zeshonderd mensen een alcoholvergiftiging oplopen?

...er behalve de gebruikelijke zaken als sleutels, telefoons en kledingstukken ook spullen als tuba’s, loopkrukken, kunstgebitten en zelfs een drumstel terecht zijn gekomen bij de afdeling Gevonden Voorwerpen?

...Paris Hilton in 2007 niet welkom was op Oktoberfest, omdat ze een jaar eerder blikjes wijn promootte?

...er in 2014 maar liefst 112.000 bierpullen zijn gestolen?

...de extreemrechtse geologiestudent Gundolf Köhler in 1980 een bomaanslag pleegde bij de hoofdingang, waarbij dertien mensen om het leven kwamen en meer dan tweehonderd gewonden vielen?

...Oktoberfest in zijn ruim 200-jarige bestaan 26 keer is afgeblazen? Onder andere twee wereldoorlogen, een cholerauitbraak en de coronapandemie gooiden roet in het eten.

...het bierfestijn de stad München elk jaar zo’n 1,4 miljard euro aan toeristeninkomsten oplevert?

Lifestyle
  • Alexandra Beijer/AFP, iStock, ANP, EPA, AFP en Germany Out