Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Nadere kennismaking met de VI-mannen: het beste van Michel van Egmond

Met de benaming Voetbalschrijver des Vaderlands doen we Michel van Egmond tekort, want hoewel voetbal de rode draad vormt in zijn boeken, zijn het juist de randzaken die er kleur aan geven. De Rotterdammer krijgt met zijn bestsellers veel mensen aan het lezen. Ook niet-voetbalfans pakken er graag een Van Egmond bij voor nadere kennismaking met (alsmede begrip voor) de VI-mannen.

Michel van Egmond

De wondere wereld die VI heet

Als redacteur van Voetbal International merkte Michel van Egmond op dat je er een boek over zou kunnen schrijven. Het werden er twee, Topshow en Inside. Geheel in de traditie van het wedden op voetbal dat aan tafel werd gedaan, zou je geld kunnen inzetten op de volgende mediarel als er weer eens aan een anekdote wordt begonnen. Ruzies, e-mails op hoge poten van een 'directeurtje' dat langzaam gek wordt en meer olie op het vuur: achter de schermen openbaart zich een even hilarische als wondere wereld.

Kieft en die vermaledijde kopbal

Zwaardere kost is Kieft, het openhartige relaas van Wim Kieft die na zijn voetballoopbaan met een cokeverslaving en 'die kopbal tegen Ierland in 1988' worstelde. Hij hekelde alle aandacht. "Wat sta ik hier nou toch te doen?" vraagt hij zich af als hij een Gouden Schoen krijgt uitgereikt tijdens een gala in Parijs. In De Terugkeer gaat de zon weer langzaam schijnen in het hoofd van de ex-Oranjespits. Het zorgt voor ontroerende scènes, zeker als het duo naar Italië afreist. Kiefts cynische, plat Amsterdamse afzeikhumor botst op schitterende wijze met de no-nonsensebenadering van de Rotterdamse biograaf.

De gevoelige kant van Johan Derksen

Samen met Antoinnette Scheulderman werd het leven van die andere vaste tafelgast van Wilfred Genee opgetekend. Het boek over Johan Derksen lag in de lijn der verwachtingen en kwam er in 2021. Het lag nog niet in de winkel of 'duizendurenkaars-gate' diende zich aan. De voetbalcarrière van De Snor, maar ook zijn bewogen jeugd, de dood van zijn eerste vrouw, zijn onvoorwaardelijke liefde voor de blues en zijn dwangneuroses worden uitgebreid besproken. De lezer, voor zover nog sceptisch, krijgt in Derksen begrip voor diens nurkse houding ten opzichte van zaken die anderen klakkeloos omarmen.

Meesters in de overdrijving

Paniekaanvallen, het verlies van zijn vriendin en moeder en zijn tv-carrière: voetbal speelt een bijrol in het tweeluik over René van der Gijp. Zijn boerenwijsheden en relativeringsvermogen vallen op. "Alles hangt af van talent en een beetje geluk", "Vrienden moet je nooit proberen te veranderen", "Ik neem niemand serieus, mezelf al helemaal niet". Boezemvrienden als Willibrord Fréquin en Maarten Spanjer spreken hun waardering, verwondering en ergernissen uit over de voormalige rechtsbuiten van o.a. Sparta en PSV. In Gijp, gevolgd door De wereld volgens Gijp, toont Van Egmond zich net als Gijp zelf een meester in de overdrijving. Waar de schrijver een buitenproportionele biefstuk op het bord van zijn vriend en collega Jan Boskamp met een deurmat vergelijkt, zegt Gijp: "Jan heeft zojuist een hele dromedaris opgegeten".