De strijd tussen de soorten wekt niet alleen de aandacht van nieuwsredacties, ook wetenschappers zijn geboeid door het conflict. Mensen hebben nagenoeg alles geprobeerd om de afvalbakken te beschermen tegen de vogels, maar de gevleugelde vlegels hebben tot nu alle obstakels weten te omzeilen.
Volgens wetenschappers van het Max Planck Instituut in Duitsland werken de kaketoes samen om de verschillende codes, zoals het verwijderen van tiewraps of bakstenen, te kraken. Inmiddels wordt de bevolking steeds creatiever; sommigen blokkeren de klep van de bakken met flessen water of een paar schoenen.
"De afvalbakken voorzien van bakstenen op de bovenkant werkte voor een poos", meldt een inwoner in een onderzoek naar de koude kaketoe-oorlog, "Maar die beesten zijn ons steeds te slim af." Onderzoekers noemen de situatie in de Australische metropool een "innovatieve wapenwedloop".
Charismatisch en strontvervelend
Hoe kan het dat de vogels zo goed samenwerken om bij het afval te komen? Volgens wetenschapper Richard Major zijn ze gewoon ontzettend slim. "Vanwege de relatief grote hersenen van kaketoes kunnen ze zich ontzettend goed aanpassen op de mensenwereld." Het is een van de redenen dat veel mensen een kaketoe als huisdier hebben. Het is bijvoorbeeld een van de weinige diersoorten die net als mensen in staat is om te dansen op muziek.
De irritatie bij de inwoners van Sydney is begrijpelijk volgens Major. "Ze zijn intelligent, charismatisch… Maar ook strontvervelend."
- The Guardian
- iStock, Kirsten Walla