Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Vanaf volgend jaar verlopen zittingen van zware criminelen vaker via videoverbinding

Het vervoer van zware criminelen brengt vaak de nodige risico's met zich mee. Met deze maatregelen wil men dat aan banden leggen.

videoverbinding

Afgelopen vrijdag heeft het kabinet ingestemd met het voorstel om vanaf 2023 videoverbindingen toe te staan tijdens zittingen van zware criminelen. Het idee daarachter is om op korte termijn het vervoer van gedetineerden met ernstige veiligheidsrisico's terug te dringen. Daarbij gaat het met name om vervoer van en naar de EBI in Vught. Daar worden binnenkort twee ruimtes ingericht waar gedetineerden met hun advocaten digitaal aan hun rechtszaak kunnen deelnemen.

Kleinere kans op geheim contact

Het vervoer van verdachten van zware criminaliteit, met name van en naar de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, zorgt al langer voor grote veiligheidsrisico's. Door de methode van videoconferentie in te zetten, kunnen die risico's worden teruggedrongen. Volgens minister Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid minimaliseren videoverbindingen het risico dat verdachten rond een zitting toch contact met elkaar kunnen hebben. Daarom is er een wijziging in het Besluit Videoconferentie doorgevoerd, waardoor een rechter nu kan bepalen dat een verdachte per videoverbinding aan de zitting deelneemt. De rechter gaat daarmee voorbij aan het aanwezigheidsrecht van de verdachte.

Speciale ruimtes

Het idee is nu om de regeling op 1 januari 2023 in te laten gaan. In de EBI in Vught worden twee ruimtes ingericht voor gedetineerden en hun advocaten. Daar kunnen ze samen deelnemen aan hun rechtszaak. De bouwwerkzaamheden zijn al aan de gang, maar nemen meer tijd in beslag dan verwacht in verband met veiligheidsmaatregelen. Toch zal de installatie eind dit jaar worden opgeleverd, waarmee hij dus begin volgend jaar in gebruik kan worden genomen. Advocaten zullen overigens zelf de keuze houden of ze bij hun cliënt in de EBI of in de zittingszaal willen zijn ten tijde van het proces.

Misdaad
  • Crime Site
  • BrunoPress