Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Advocaat vrachtwagenchauffeur Willem M. spreekt van 'ongeluk'

Volgens advocaat Dirk Timmermans kan niet worden bewezen dat er opzet in het spel was. Het zou gaan om een ongeluk, waar M. zich amper iets van kan herinneren.

ongeluk

Het verhaal omtrent de aanrijding van motoragent Arno de Korte gaat verder: vandaag was er weer een zitting. Dirk Timmermans, de advocaat van vrachtwagenchauffeur Willem M., benoemde daarbij dat de aanrijding een ongeluk was. Volgens hem valt niet de bewijzen dat M. de motoragent opzettelijk heeft aangereden. Hij betoogde dan ook dat zijn cliënt daarom moet worden vrijgesproken van doodslag en moord.

Niet door rood

Vorig jaar juli reed Willem M. met zijn vrachtwagen tegen motoragent De Korte aan, die dat niet overleefde. "Vrijwel direct na het ongeluk is mijn cliënt neergezet als levensgevaarlijke verkeerscrimineel", aldus Timmermans in zijn pleidooi. Hij stelde dat daar na het onderzoek en het horen van een verkeersexpert in de rechtbank 'bar weinig van overblijft'. Media hadden gesuggereerd dat M. door een rood verkeerslicht was gereden voor hij een volgteken van De Korte kreeg, maar dat is volgens Timmermans niet waar. Voor M. zou het een raadsel zijn waarom hij moest stoppen. "Hij reed niet door rood, reed niet te hard en was niet te zwaar beladen."

Geen herinnering meer aan

M. zou De Korte volgens zijn advocaat sowieso hebben geraakt, ook als hij alleen had geremd. De Korte zou namelijk vlak voor de vrachtwagen van M. hebben gereden. "Het betekent niet dat mijn cliënt niets te verwijten valt. Hij heeft een verkeerde beslissing genomen met fatale gevolgen", aldus Timmermans. Na de aanrijding is M. namelijk doorgereden, waardoor De Korte honderden meters met de vrachtwagen is meegesleurd. Daarna keerde hij om een container te lossen en is hij nog twee keer de plek van de aanrijding gepasseerd. "Het lijkt erop dat hij op de automatische piloot in een waas zijn weg heeft vervolgd", aldus Timmermans. M. zelf zou zich niets meer van die actie kunnen herinneren.

Strafeis

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) laten camerabeelden zien dat M. vlak voor de aanrijding 'met hoge en onverminderde snelheid doorreed'. Hij zou genoeg tijd hebben gehad om De Korte te zien en vervolgens te remmen. Dat heeft hij volgens het OM niet gedaan, dus wijst alles er volgens hen op dat hij De Korte met opzet heeft aangereden. Vorige week eiste het OM twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging. Daarnaast wil de officier van justitie dat hij een rijverbod van tien jaar krijgt opgelegd, met daarna ook nog een beroepsverbod van tien jaar als vrachtwagenchauffeur. Als het aan het OM ligt krijgt het familiebedrijf de vrachtwagen, die in beslag is genomen, niet meer terug. De uitspraak in deze zaak zal plaatsvinden op 12 oktober.

Misdaad
  • NU.nl
  • ProShots