Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

IJskast Away: man overleeft 11 dagen op oceaan in drijvende vriezer

In Brazilië heeft een schipbreukeling zich elf dagen in leven weten te houden op open zee door zich te verschuilen in een drijvende vriezer. Zijn vissersboot zonk en kijk kon zich ternauwernood vastklampen aan het stuk witgoed. Hij werd bijna twee weken later teruggevonden voor de kust van Suriname.

Vriezer

"Ik dacht: het is voorbij. Mijn einde is gekomen", zegt de enigszins vermagerde visser tegen CNN. "Maar God heeft me een nieuwe kans geboden." Het is inderdaad bijna een wonder te noemen, hoe Romualdo Macedo Rodrigues de ramp overleefde. Toen hij de schipbreuk eenmaal overleefd had, was hij overgeleverd aan de grillen van de Atlantische Oceaan.

"Op een gegeven moment cirkelden er haaien om de vrieskist. Maar die gingen weer weg", aldus Rodrigues. Het was afzien. "Ik at niets en sliep bijna niet. Ik zag de zonsondergang en de zonsopgang, ondertussen bad ik dat ik gered zou worden." Hoe je hoop houdt in zo'n situatie? "Ik dacht aan mijn vrouw en kinderen. Dat hielp me er doorheen."

Volleybal

Jezelf wonderbaarlijk in leven houden op zee na een scheepsramp klinkt als een sterk verhaal, maar het komt vaker voor dan je zou verwachten. Afgelopen juli voltrok zich een soortgelijk verhaal voor de kust van Griekenland. Daar werd de 30-jarige Ivan meegesleurd door de sterke stroming, maar hij overleefde 18 uur lang op open zee door zich vast te klampen aan een volleybal.

Het verhaal van Ivan doet sterk denken aan de film Cast Away, waarin Tom Hanks als enige een vliegtuigcrash overleeft en moet overleven op zee. Daar sloot hij een behoorlijk krankzinnige vriendschap met een volleybal, die hij "Wilson" noemde.

De Braziliaanse visser kon zijn ogen niet geloven toen hij in de verte een boot zag naderen. Ook omdat hij inmiddels bijna zijn zicht was verloren. Hij werd opgepikt door de schippers die hem van een afstandje zagen dobberen. De vrieskist zal hij eeuwig dankbaar zijn. "Die vrieskist was God voor mij. Zonder die vriezer was ik nergens."

Bizar
  • CNN, BNN
  • iStock, Kerrick