Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Lachgas: Amerikaanse staat verbiedt verkoop van slagroom aan jongeren

Wil je een taart versieren met geklopte room en ben je jonger dan 21? Dan zal je in de Amerikaanse staat New York een ouder iemand naar de winkel moeten sturen. Daar zijn winkels namelijk deze week geattendeerd op een verbod op het verkopen van bussen slagroom aan mensen onder de 21. Net als bij alcohol moet een cassier je dus om je identiteitsbewijs vragen wanneer je een spuitbusje wit goud koopt.

Lachgas

De romige inhoud van de busjes is uiteraard niet de reden dat het verbod is ingegaan. De spuitbussen worden gebruikt voor het lachgas dat erin zit. Afgelopen jaren werd het recreatief inademen van de verdovende stof een grote rage, met veel problemen tot gevolg.

Loop na een stapavond door een gemiddelde straat in een uitgaansgebied en je ziet ze overal liggen: zilveren lachgashulzen, vaak afkomstig uit spuitbussen. Ondanks vele waarschuwingen over de gevaren van het spul, is de drug nog altijd razend populair.

Door ballonnetjes met lachgas in te ademen krijg je een high gevoel, waarna je weer snel bijtrekt. Het is voor korte tijd erg leuk en daarna ben je weer gewoon, dus je houdt er geen kater aan over en bent niet langdurig van de kaart. Toch is het middel voor sommige mensen erg verslavend.

Ongelukken

Sommigen doen slechts een enkel ballonnetje op de dansvloer, maar wanneer men langdurig aan het goedje verslingerd is wordt het link. De afgelopen jaren nam ook in Nederland het aantal verkeersongevallen waarbij weggebruikers onder invloed waren van lachgas enorm toe. Vanaf 2018 waren dat er volgens onderzoek van de politie ruim 1800, waarvan 63 met dodelijke afloop.

Het verkopen van lachgas in tanks aan particulieren en losse gevulde ballonnen in clubs is in Nederland inmiddels verboden. Toch zijn slagroombussen en andere manieren om eraan te komen nog volop aamwezig. Onlangs adviseerde de Raad van State nog tegen een dergelijk verbod omdat het lastig te handhaven is. In New York zijn ze nu van plan dit wel te gaan doen.

Ieder bedrijf dat slagroombussen verhandelt aan jongeren en de wet dus overtreedt, zal vanaf nu een boete riskeren van 250 dollar en nog eens 500 dollar bij elke keer dat het incident zich herhaalt. Ondernemers zijn niet blij met de nieuwe regel, maar volgens de regionale politiek is het onvermijdelijk.

“Het verbieden van deze bussen is een noodzakelijke stap in het bewaren van de veiligheid in onze staat. Het is een belangrijke stap in het aanpakken van een significant probleem in veel van onze districten”, aldus staatssenator Joseph P. Addabbo Jr.

Nieuws
  • iStock, Neydtstock