Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Grensoverschrijdend gedrag: nachtclub verbiedt 'ongewenst aanstaren'

Zijn het je ogen? Is het je lach? Zijn dat de redenen dat je nooit meer naar binnen mag? Het kan maar zo in Club 77 in Sydney, Australië. Daar is onlangs een aangescherpt ‘safe space’-beleid in werking getreden dat elke vorm van grensoverschrijdend gedrag moet uitbannen. Één van de dingen die niet meer mogen: staren.

Nachtclub

“We hebben een verplichting naar nieuwe gasten van onze club, om hen te leren wat onacceptabel gedrag is tijdens het uitgaan”, schrijft Club 77 recent op Instagram. “Als nachtclub moedigen wij contact met vreemden aan, maar dit moet altijd beginnen met verbale toestemming.”

Wil je contact met iemand maken, dan zal je toch echt eerst moeten vragen of die ander daar zin in heeft. De club is er klaar mee dat (voornamelijk) vrouwen continu ten prooi vallen aan vieze blikken of ongewenst worden aangestaard. Daarom wordt er nu extra streng gelet op het vragen van ‘consent’. Probeer je alsnog van een afstandje een flirterige blik in de strijd te gooien, dan ben je in overtreding.

Safety Officers

Voor het handhaven van het nieuwe ‘safe space’-beleid wordt zwaar geschut uit de kast getrokken. Tijdens dansavonden loopt er een speciale MeToo-politie in rode vesten door de club. Dat zijn de zogeheten ‘Safety Officers, de dappere bewaarders van de sociale veiligheid.

Wanneer er naar je wordt gesist, er iemand aan je zit of een engerd je ongewild in de ogen kijkt, sleuren de Safety Officers het ‘overtredende individu’ regelrecht naar de uitgang. Geheel volgens het beleid van de club wordt de politie vervolgens ingeschakeld om het zaakje verder af te handelen.

Het kost wat moeite, maar dan heb je in ieder geval een zo veilig mogelijke uitgaansgelegenheid voor iedereen. Wie het nog veiliger wil doen trekt ook meteen een dwangbuis aan gaat geblinddoekt naar de discotheek. Tja, sociale veiligheid is soms afzien.

Bizar
  • iStock, SrdjanPav