Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

'Saïd R. hintte op aanslag John van den Heuvel: Die hond John moet boeten'

De nieuwe informatie is afkomstig uit gekraakte pgp-berichten. De man die volgens justitie de rechterhand is van Ridouan T. zou de bedreigende berichten hebben verstuurd vanuit zijn cel in Colombia. 'Die hond moet boeten.'

Saïd R.

R. wordt in verband gebracht met meerdere moorden en grootschalige drugshandel. Het OM ziet hem dan ook als een van de kopstukken van de Mocro Maffia en rechterhand van Ridouan T. En precies om die reden waren de autoriteiten naarstig opzoek naar hem in binnen- en buitenland. Toch wist R. lange tijd op vrije voeten te blijven. Tot februari 2020. In Colombia werd hij toen alsnog opgepakt door een speciale eenheid van de Colombiaanse politie. Eind 2021 werd hij uitgeleverd aan Nederland.

Uit nieuwe processen-verbaal die recentelijk zijn toegevoegd aan het dikke dossier van het Marengo-proces, blijkt nu dat R. bedreigende berichten heeft verstuurd over John van den Heuvel. Dit deed hij vanuit zijn Colombiaanse cel.

'Gewoon hard aanpakken'

In die cel vonden de autoriteiten zo'n twee jaar terug een zogenaamde pgp(pretty good privacy)-telefoon. Zo'n mobieltje is lastig te kraken, maar toch is het Nederlands Forensisch Instituut daar onlangs in geslaagd. Wat ze aantroffen, waren gesprekken tussen R. en een medeverdachte. Die zouden volgens de Telegraaf gaan over een vermeende samenwerking tussen de misdaadverslaggever Van den Heuvel en Nabil B., de Marengo-kroongetuige die ook samenwerkte met Peter R. de Vries.

De krant heeft een deel van de inhoud gepubliceerd. Uit die berichten: "Daarom die hond John moet boeten. Hij denkt dat hij nu veilig is. Ik hoop dat hij meer beweegt (…). Ja broer, echt een vieze hond maar moet gewoon hard aanpakken. Hoop dat ik wat jaren hier nog ben dan kunnen we ook goed jagen want is te lang stil."

Volgens justitie hintte Saïd R. op een eventuele aanslag, met name door de woorden 'moet boeten'.

Reactie Van den Heuvel

In de Telegraaf zegt John van den Heuvel dat het hem niks verbaast dat criminelen vanuit hun cel doorgaan met illegale activiteiten. Zowel in Colombia als in de Nederlandse gevangenissen gebeurt dat, aldus de misdaadverslaggever. Verder is hij blij met de beveiliging die hij krijgt en ontkent hij dat hij heeft samengewerkt met kroongetuige Nabil B. Van den Heuvel: "Het geeft alleen maar het paranoïde en criminele denkpatroon van sommige criminelen aan."

Misdaad
  • de Telegraaf, RTL Nieuws
  • Patrick van Emst / Brunopress.nl e.a.