Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Verraden door een Fitbit: man veroordeeld voor moord door activiteitstracker

Een goeie fit voor de cel, besloot de jury.

fitbit moord

Als je dan toch een baan als moordenaar ambieert, dan kun je maar beter zorgen dat er geen getuigen van je werk zijn. En dat zo'n getuige niet per se een stel ogen, een brein en een mond hoeft te hebben, maar ook een polsbandje met een hartslagsensor kan zijn, daar kwam de Amerikaan Richard Dabate deze week achter.

Gruwelijke moord

De zaak liep al sinds 2015, toen Dabates vrouw werd vermoord. Dabate legde in de rechtbank uit dat hij huiswaarts was gekeerd om een vergeten laptop op te halen. Hier werd hij overdonderd door een onbekende indringer. Toen zijn 39-jarige vrouw niet veel later ook thuis arriveerde omdat haar sportschoolbezoek onverwacht niet doorging, zou Dabate naar eigen zeggen getuige zijn geweest van de brute moord op zijn grote liefde.

Starring Vin Diesel

De moordenaar was volgens Dabate een onbekende indringer, een 'grote man in camouflagekleding'. Bijzonder detail: deze moordenaar zou een stem hebben als Vin Diesel. Zelf werd de liefhebbende weduwnaar schijnbaar buiten bewustzijn aangetroffen met één arm en één voet aan een stoel gebonden, omschreven agenten.

Maar de agenten spotten ook dat Dabate alleen bijzonder oppervlakkige snijwonden had, die hij bovendien héél makkelijk zichzelf had kunnen toebrengen. Ook werden er geen sporen aangetroffen van het grote mes dat onze Vin Diesel gehad zou hebben, maar verwondingen die afkomstig zouden zijn van een veel kleiner exemplaar. Daarnaast zouden er totaal geen sporen zijn van een heldhaftige worsteling tussen Dabate en de indringer, zoals hij had geclaimd, én bleef Dabate continu zijn verhaal veranderen.

Voorbeeld van zo'n Fitbit-achtig horloge.

Fitbit-verraad

Maar de spreekwoordelijke nail in the coffin voor Dabate was de Fitbit van zijn vrouw. Deze activiteitstracker kon namelijk aantonen dat die noodlottige avond behoorlijk anders is verlopen. Zo konden agenten zien dat zij inderdaad heen en weer was gereden naar de sportschool. Hierna had ze het thuis rustig aan gedaan.

De fitnesstracker kon echter ook bewijzen dat zij nog ruim een uur langer in leven was geweest dan Dabate had geclaimd. En zo stortte zijn hele verhaal in elkaar – beetje als het plot van de gemiddelde Vin Diesel-film anno nu, zeg maar.

Motief

Ook was er een duidelijk motief voor de moord te vinden. Een andere vrouw was namelijk in verwachting van Dabates kind. Volgens hemzelf een 'onconventionele manier om nog een kindje te krijgen', maar volgens getuigen een 'heel conventionele manier om een affaire te hebben'.

Na jarenlang uitstel (corona, bureaucratie, roept u maar) is de kogel nu eindelijk door de kerk: Dabate mag 65 jaar brommen. Overigens heeft de weduw- en/of moordenaar al laten weten in hoger beroep te gaan. Volgens hem heeft de Fitbit het namelijk helemaal verkeerd.

Misdaad
  • NOS
  • Connecticut State Police, iStock