Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Verdachte (46) vraagt zelf om levenslang voor moord op vriendin in Valkenswaard

Nog voordat de rechter uitspraak heeft gedaan, vraagt de 46-jarige verdachte om een levenslange gevangenisstraf.

Levenslang

Doorgaans probeert een verdachte of diens advocaat te pleiten voor een zo licht mogelijke straf of zelfs vrijspraak. Een Eindhovenaar die verdacht wordt van de moord op zijn vriendin pakt het echter anders aan; hij wil zelf de rest van zijn leven achter de tralies slijten.

Dat maakte zijn advocate vanochtend bekend tijdens tijdens een tussentijdse zitting in de rechtbank van Den Bosch. Met het statement wil de 46-jarige Brabander onder meer aangeven dat hij spijt heeft van hetgeen hij het slachtoffer heeft aangedaan. "Als hij geen levenslang krijgt, wil hij dat wel", aldus de advocate.

Tragisch verhaal

Niet alleen het feit dat hij spijt heeft lijkt mee te spelen in de vraag om levenslang, ook zijn psychische toestand is in deze zaak niet geheel onbelangrijk. De verdachte is door zowel een psycholoog, als een psychiater volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard.

Reden hiervoor is een verleden van psychotische periodes. Om dit onder controle te houden, slikte hij al enige tijd medicijnen. Deze antipsychotica nam hij echter niet meer, omdat zijn nieuwe vriendin, het 33-jarige slachtoffer, "niet van antipsychotica hield", aldus de Eindhovenaar. De keuze om met de medicatie te stoppen, maakte hij overigens geheel zelf, zo valt te lezen op Omroep Brabant.

Een fatale keuze, zo lijkt het. De man stelt dat zijn waanbeelden weer terugkwamen, met een dodelijk incident tot gevolg. In een bed and breakfast zou hij naar eigen zeggen het idee hebben gekregen dat hij zijn vriendin van iets ergs moest redden. Vervolgens sloeg hij haar neer met een fles, om haar daarna dood te steken met een mes.

Of de Brabander inderdaad de gevraagde levenslange gevangenisstraf opgelegd krijgt, wordt later bekend. Pas in oktober wordt de zaak inhoudelijk behandeld.

Misdaad
  • NOS
  • Pro Shots/Peter van Gogh