Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
corona-moord

De Twentse corona-moord

Het is overdreven om te stellen dat het wel een keer mis móest gaan. Maar dat het niet boterde tussen Sandra Rozeman en haar jongere vriend Floris van V. was bij veel mensen bekend. Sandra had haar oog op een andere man laten vallen en er waren grote meningsverschillen over corona en het vaccinatiebeleid. Sandra verbood haar vriend de prik te halen en met gevaccineerden om te gaan. In september vorig jaar barstte de bom. Met fatale gevolgen. “Opeens had ik mijn handen om haar nek.”

Dinsdag 29 januari 2019.

In het RTV Oost programma Groene Oosten vertelt Sandra Rozeman over de zegeningen van wietolie. Sandra is een welbespraakte vrouw met een missie.

Weg met de vooroordelen rond wiet, zo betoogt ze. Ze spreekt uit ervaring. Haar zoon heeft tijdens een zwaar ziekbed baat gehad bij medicinale wiet. Daar waar de reguliere zorg tekortschoot, had wietolie uitkomst geboden. Dan haalt Sandra wat spulletjes tevoorschijn en laat de verslaggever zien hoe je zelf wietolie maakt. Het levert een leuke en interessante reportage op. Met in de hoofdrol een spontane en levenslustige vrouw. Een vrouw die op dat moment onmogelijk kan weten welk noodlot haar boven het hoofd hangt.

Tweeënhalf jaar later, woensdag 15 september 2021. Het is een bewolkte en regenachtige dag.

Om 10.51 uur wordt de politie gebeld door een beveiliger van de Ziekenhuis Groep Twente (ZGT), locatie Almelo. Er blijkt die ochtend om 06.30 uur bij de hoofdingang een gewonde man te zijn aangetroffen. Het slachtoffer heeft flinke wonden aan beide polsen en heeft overduidelijk een zelfmoordpoging ondernomen. Nadat hij bij de spoedeisende hulp is behandeld en naar de afdeling psychiatrie is overgebracht, komt de zwaar suïcidale man met een schokkend verhaal. Enkele uren eerder, zo vertelt hij hevig geëmotioneerd, heeft hij thuis aan de Zonnebloemstraat zijn vriendin Sandra om het leven gebracht. Ze moeten maar even gaan kijken op de parkeerplaats. Want daar, in de laadruimte van zijn Kia Picanto, zullen ze haar stoffelijk overschot vinden.

Plaats delict: de Zonnebloemstraat in Almelo.

Nog geen paar minuten later is de politie ter plaatse en wordt de parkeerplaats tot ruim rond de aangewezen Kia afgezet. Mensen die hun auto er toevallig in de buurt hebben staan, mogen er niet meer naartoe en krijgen van de politie vervoer naar huis aangeboden. Ver buiten het zicht van toeschouwers en de gealarmeerde pers doen mannen en vrouwen in witte pakken zwijgend hun werk. Want de informatie van het gewonde slachtoffer is juist gebleken. Achter in de kleine auto wordt onder een dekzeil het lichaam aangetroffen van een vrouw. Ze is gewikkeld in dekens waaromheen touw is gewikkeld. Terwijl de forensische specialisten zich concentreren op de sporen in de auto, houden andere rechercheurs om 12.42 uur in het ziekenhuis verdachte Floris van V. (43) aan. Hij bekent onmiddellijk verantwoordelijk te zijn voor de dood van zijn vriendin, die inmiddels is geïdentificeerd als de 56-jarige Sandra Rozeman.

Terwijl hij plastic zakken om haar hoofd bindt, hoort Floris tot zijn schrik een rochelend geluid. In een paniekreactie pakt hij een honkbalknuppel

Superaardige man

Het drama heeft veel impact in de wijk De Riet, waar het stel samenwoont in een huisje aan de Zonnebloemstraat. Veel mensen kennen het stel als vriendelijk, maar ook een beetje apart. Er is een flink leeftijdsverschil tussen de twee en Sandra houdt er nogal bijzondere opvattingen op na, vooral op het gebied van corona en vaccinatiebeleid. Op haar Facebook-pagina bijvoorbeeld heeft ze haar profielfoto veranderd in een QR-code met daaroverheen een veelzeggende middelvinger. Verder kennen veel mensen haar van de RTV Oost-reportage, waarin ze een lans brak voor het gebruik van medicinale wietolie. Van haar vriend Floris weet men vooral dat hij met zijn lange baard en haar een opvallend uiterlijk heeft dat past bij zijn rol als basgitarist in een hardrockband. Een superaardige man, volgens vrienden, die nooit een vlieg kwaad deed. “Hij vond het al moeilijk om met ons mee te gaan naar sportvissen,” aldus een van hen. “Hij vond het zo zielig voor de vissen.”

En toch. In de woning van het stel zien de specialisten van de Forensische Opsporing al snel dat het er heftig aan toe moet zijn gegaan.

Er zijn bloedsporen zichtbaar in de keuken en woonkamer, maar vooral in de badkamer op de begane grond. Op de tegels wordt volgens de politie ‘veel bloed’ aangetroffen. Wat is hier gebeurd? Welk verhaal vertellen deze sporen? Het antwoord komt van verdachte Floris van V. zelf. De man is schuldbewust, neemt alle verantwoordelijkheid op zich en loopt leeg in de verhoorkamer, al zegt hij dat er van sommige gebeurtenissen slechts ‘flarden’ zijn blijven hangen. Maar aan de hand van het verhoor en gesprekken met getuigen, in combinatie met camerabeelden en internetgegevens, komt de recherche tot een eerste reconstructie van het drama.

In de middag van dinsdag 14 september 2021 zijn Floris en Sandra op bezoek bij kennissen in Renkum. Rond 15.30 uur zijn ze weer terug in Almelo. Een half uur later gaan ze naar de haven in Almelo, waar ze tot ongeveer 18.20 uur blijven. Wat Floris niet weet, is dat Sandra een appje stuurt naar een vriend om te zeggen dat ze naar huis gaat. Kort na thuiskomst neemt Sandra plaats op de bank en gaat ze online om via Facebook met deze vriend verder te chatten, een conversatie die van 19.00 tot 22.48 uur zou duren. Bij het afsluiten van de chatsessie schrijft Sandra: “Het ging hier even loos,” wellicht zinspelend op een ruzie die zich even daardoor heeft afgespeeld. Een getuige verklaart later rond dat tijdstip een harde klap en het geblaf van honden te hebben gehoord.

Het ziekenhuis waar Floris van V. zich meldde met z’n dode vriendin in de kofferbak.

Meerdere camera’s rond de woning registreren vervolgens hoe Floris even na middernacht vanuit de achterzijde van de woning naar de auto loopt en iets in de kofferbak legt. Om 00.13 uur rijdt hij de straat uit om daar precies een kwartier later weer terug te keren. Om 00.31 uur rijdt hij opnieuw weg om, naar later blijkt, bij benzinestation Tango te tanken. Om 00.42 uur wordt gezien hoe de verdachte in de richting van de sluis Weezebeek aan de zuidelijke kant van Almelo loopt. Later zou verdachte Van V. hierover verklaren dat hij er de telefoon van Sandra in het water heeft gegooid.

Om 00.59 uur is de Almeloër weer terug bij zijn huis in de Zonnebloemstraat. Dan wordt het even stil, totdat Van V. om 01.30 uur weer in zijn auto stapt en wegrijdt. Hij wordt daarna niet meer bij de woning gezien.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Het is inmiddels 04.17 uur als de verdachte in zijn Kia Picanto voor het eerst op het terrein van het ziekenhuis wordt waargenomen. Hij blijft daar niet lang, want camera’s leggen vast hoe hij daar om 04.24 weer vertrekt. De gedragingen in de voorgaande uren roepen het beeld op van een radeloze man die niet weet wat hij met zichzelf en de situatie aan moet. Pas om 06.27 uur komt er een einde aan de dwaaltocht; Van V. rijdt voor de laatste keer het parkeerterrein op, loopt naar de ingang van het ziekenhuis en wordt daar met doorgesneden polsen door een beveiliger gevonden.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

Misdaad
  • ANP, Google streetview, iStock e.a.