doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Undercoverafdeling politie wordt opgeheven

Het doek valt voor de afdeling Werken Onder Dekmantel (WOD) van de landelijke politie-eenheid
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-62faf16d4d9ce img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62faf16d4d9ce img{#fig-62faf16d4d9ce img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-62faf16d4d9ce img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62faf16d4d9ce img{#fig-62faf16d4d9ce img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-62faf16d4d9ce img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62faf16d4d9ce img{#fig-62faf16d4d9ce img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-62faf16d4d9ce img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62faf16d4d9ce img{#fig-62faf16d4d9ce img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}pistool

De Nationale Politie heeft, in overleg met het OM en het ministerie van Justitie en Veiligheid, besloten om de omstreden undercoverafdeling op te heffen. Dit laat de minister weten in een brief aan de Tweede Kamer.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

De afdeling kwam in 2021 in opspraak nadat een politie-infiltrant zichzelf van het leven beroofde. Eind vorig jaar concludeerde een speciale commissie onder leiding van voormalig officier van justitie Oebele Brouwer dat de professionaliteit en het leiderschap binnen de dienst ‘ernstig te wensen overlaat’. Ook over de werkwijze en het gedrag van de agenten viel het één en ander te zeggen.

Zo maakten ze onder andere gebruik van de Mr. Big-methode, waarbij de agenten zich voordoen als criminelen en een verdachte bakken met geld of een positie in hun organisatie beloven. Het enige wat ze daarvoor hoeven te doen: even een boekje opendoen over hun criminele verleden. Onder andere in de zaak van de moord op Heidy Goedhart verwierp de rechter een op die manier verkregen verklaring.

Volgens het rapport van de speciale onderzoekscommissie was er sprake van een “verziekte cultuur”.

Nu wordt de dienst dus opgeheven. De politietop heeft besloten dat het geen zin heeft om de huidige organisatie aan te passen, maar dat ze terug moeten naar de tekentafel. Er zal een geheel nieuwe structuur moeten worden bedacht. De afdeling wordt zo snel mogelijk afgebouwd, zodra de nog lopende operaties dit toelaten. Bij de opheffing wordt rekening gehouden met de veiligheid van ingezette undercoveragenten.

Eerder besloot de minister al dat de Landelijke Eenheid voortaan opgesplitst wordt in twee eenheden: een operationele en een ondersteunende. Dit zou zorgen voor twee beter bestuurbare, toekomstbestendige landelijke politie-eenheden. Tot deze reorganisatie rond is, zal de undercoverafdeling op een laag pitje staan. In de toekomst is het wel de bedoeling dat de WOD-afdeling als een nieuwe, gezondere dienst terugkomt. Want, zo zegt politiechef Oscar Dros in een schriftelijke verklaring: ‘De WOD-organisatie is onmisbaar in de strijd tegen de zware georganiseerde misdaad’.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws