Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Hof: 'Raketaanslag was niet gericht op Panorama'

Op 21 juni 2018 werd een antitankraket afgevuurd op onze redactie in Amsterdam. De schutter Richard Z. kreeg in Hoger beroep vandaag vier jaar celstraf. Medeplegers John P. en Mike van den B. kregen twee jaar en negen maanden. De straffen komen niet overeen met de eis van het OM, omdat nooit bewezen kon worden dat de aanval daadwerkelijk op Panorama gericht was.

Hof: 'Raketaanslag was niet gericht op Panorama'

De eis van het Openbaar Ministerie was 75 maanden cel voor alle drie de verdachten. Volgens OM was er wel degelijk een rechtstreekse link met Panorama. In de editie die in de week van de aanslag verscheen vroegen wij ons af: ‘Wie heeft het voor het zeggen binnen de Mocro maffia?’ De logische conclusie van dat vraagstuk was natuurlijk Ridouan T., die met naam en toenaam in ons blad werd genoemd. Een dag na onze publicatie werd er een antitankraket op de redactie afgeschoten.

Zeven uur na de misdaad werd een verdachte aangehouden: Richard Z. uit Woerden, een voormalig lid van Caloh Wagoh. De motorclub werd door justitie gezien als een moordcommando van Ridouan T. In de twee maanden na de aanslag werden ook Mike van den B. en John P. aangehouden. In sommige media werden zij gelinkt aan Caloh Wagoh, in andere niet.

Hoger beroep

De mannen kregen in een eerdere rechtszaak celstraffen van vier, drie en nogmaals drie jaar. Die straf hebben ze inmiddels uitgezeten. In het hoger beroep tegen die uitspraak werden vandaag voor alledrie de mannen nog lagere straffen uitgedeeld dan eerder. Van de vier jaar celstraf van Richard Z. zijn vijf maanden voorwaardelijk. Ook krijgt hij een proeftijd van twee jaar, aangezien het hof ziet dat hij een positieve lijn heeft opgepakt in zijn leven.

Misdaad
  • ANP, Paul Tolenaar