Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Emile Ratelband: 'In de Nederlandse rechtbank heb je als witte man bij voorbaat verloren'

Mister Tjakka! heeft het interieur van de Nederlandse rechtbank wel een aantal keer in z'n leven mogen aanschouwen. Of hij daar altijd eerlijk behandeld is? Nee, denkt hij zelf. Onder andere omdat hij blank is. "Als je ook nog eens werkgever en BN’er bent en een grote bek hebt, ben je helemaal aangeschoten wild."

Ratelband

Ratelband heeft Nederland inmiddels ingeruild voor het warme Thailand. Hij is het zat hier en is niet van plan om terug te komen. Documentairemaker Roy Dames schoot voor Videoland een film over de positiviteitsgoeroe en zijn verhuisplannen, maar was zeker niet enkel positief over de beste man. Het gevolg: Ratelband sleepte Videoland voor de rechter, in een poging de uitzending tegen te houden. Zonder succes: Op Hete Kolen - Het Leven Volgens Emile Ratelband staat inmiddels gewoon online.

Panorama sprak de 'import-Thai' over de docu, woke, zijn jeugd, de stap om naar het buitenland te vertrekken en... zijn juridische schermutselingen in de rechtbank. Want de zaak tegen Videoland is zeker niet het eerste strijd die hij voor de rechter uitvocht.

'Dat wijf is helemaal gek'

Zo stond Ratelband ooit lijnrecht tegenover zijn derde vrouw, Monica van Buuren. Zij beweerde dat Emile haar zou hebben mishandeld in het bijzijn van hun kinderen. "Dat wijf is helemaal gek", stelt de 73-jarige vader van acht kinderen. "Ik heb haar nooit mishandeld. Onze kinderen zijn oud genoeg om dat inmiddels te beamen. Dat mens heeft mij hélemaal uitgekleed. Financieel dan hè, want neuken deed ze niet. Ze was veel te mager om nog geil te kunnen worden."

Ratelband vertelt dat het 'grapje' hem behoorlijk wat knaken gekost heeft: "Afijn, een vrouwelijke rechter heeft bepaald dat zij 17.500 euro per maand aan alimentatie van mij kreeg. Maar dat was haar nog niet genoeg. Dus werd er 20.000 euro van gemaakt. Ik heb tien jaar tegen haar moeten procederen. Ga er maar aan staan."

Haat tegen de #MeToo-affaire

Tien jaar lang juridisch getouwtrek dus. Pittig. Of dat een beetje een eerlijke strijd was? Nee, volgens Emile. "In de Nederlandse rechtbank heb je als witte man bij voorbaat verloren. Als je ook nog eens werkgever en BN’er bent en een grote bek hebt, ben je helemaal aangeschoten wild. In dat opzicht kun je tegenwoordig beter een werkloze, gehandicapte negerin zijn", zegt hij. "Dan heb je elke rechtszaak per definitie al gewonnen. Nu begrijp je misschien ook mijn haat tegen de hele #MeToo-affaire."

Hoe Ratelband precies denkt over de MeToo-kwestie en het Voice-schandaal, lees je in de nieuwste Panorama. Of je bekijkt het interview via Blendle. Kan ook gewoon.

Entertainment
  • Clemens Rikken