Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Levenslange gevangenisstraffen leden motorclub Caloh Wagoh in megaproces Eris

Forse straffen in megaproces Eris: verschillende leden van motorclub Caloh Wagoh kregen vandaag levenslang opgelegd wegens betrokkenheid bij vijf moorden en maar liefst elf uitlokkingen of voorbereidingen van liquidaties.

Eris

Tegen Feno D, Delano ‘Keylow’ R, ‘godfather’ Greg R, Jermaine B. en Willem B. eiste het Openbaar Ministerie afgelopen januari een levenslange gevangenisstraf in het omvangrijke Eris-proces. Andere verdachten binnen het proces hoorden begin dit jaar straffen van 20 tot 30 tegen zich eisen. Vandaag deed de rechter uitspraak.

Uitspraak rechter

Op dinsdag 5 juli werd bekend dat de rechter grotendeels meegaat in de eisen van het OM: Delano R., Feno D. en Jermaine B. zijn tot levenslang veroordeeld wegens meerdere liquidaties en verschillende moordpogingen en -opdrachten. Veel andere verdachten kregen gevangenisstraffen opgelegd oplopend tot wel 30 jaar. Enkele verdachten zijn vrijgesproken. Tony de G, de kroongetuige die justitie van veel informatie voorzien heeft, is veroordeeld tot 10 jaar cel.

De rechtbank spreekt over "een criminele organisatie, die zich fulltime met het plegen van liquidaties bezighield, zo nodig 24 uur per dag." Net als het OM ziet de rechtbank Delano R. als leider die "liquidaties als een verdienmodel" zag.

Eris

Het proces draait vooral rond een aantal leden van motorclub Caloh Wagoh. In totaal stonden 19 personen voor de rechter op verdenking van betrokkenheid bij vijf liquidaties en elf uitlokkingen en voorbereidingen van liquidaties. Dit maakt Eris een van de grootste strafzaken ooit.

De veroordeelden wordt onder meer de huurmoorden op Justin Jap Tjong, Farid Souhali, Jair Wessels, Zeki Yumusak en Stefaan Bogaerts ten laste gelegd. De officier van justitie omschreef Caloh Wagoh al eens als "de moordmachine van Delano R." die de "handel in de dood van mensenlevens als verdienmodel" had.

Delano ‘Keylow’ R verscheen als president van de Crips al vaker in de media bij o.a. DWDD en EenVandaag en in Nieuwe Revu.

De motorclub voerde volgens de rechtbank tegen betaling moordopdrachten uit voor andere partijen. Justitie stelt dat de meeste opdrachten voor het 'liquidatienetwerk' afkomstig waren van Ridouan T. en ook de rechtbank vermoedt dat. T. staat echter niet terecht in het Eris-proces, maar in het hieraan verbonden Marengo-proces. Marengo draait rond een reeks moorden en pogingen daartoe in Nederland in de periode van 2015 tot 2017. Ridouan T. wordt door justitie gezien als leider van de 'Mocro Maffia', de groep die volgens het OM achter de liquidaties zit.

Gekraakte berichten en kroongetuige

Terug naar Eris: het bewijs in deze zaak is vooral afkomstig uit gekraakte PGP (Pretty Good Privacy) berichten. Tijdens het onderzoek zijn bijna 10 miljoen PGP-berichten aangetroffen bij ruim 900 in beslag genomen gegevensdragers. Naast alle chatberichten gaat het om 10,6 miljoen foto’s, ruim 100.000 e-mails, een kleine 200.000 filmpjes en 200.000 documenten.

Daarnaast troffen politie en justitie allerlei belastende screenshots en video’s van lopende PGP-gesprekken aan op de laptop en harde schijven van Caloh Wagoh-president Delano R. Van die geheime chats maakte R. met een smartphone foto’s en filmpjes. Die info bewaarde hij naar eigen zeggen omdat hij bezig zou zijn met een documentaireserie voor Vice en RTL, die op Videoland zou moeten worden uitgezonden.

Tot slot zijn er nog de verklaringen van kroongetuige Tony de G, die op een gegeven moment is overgelopen naar justitie. Hij heeft onder andere verklaard over 70.000 euro die voor een liquidatie werd betaald. De auto's en wapens zouden in dat geval zijn geleverd door Ridouan T.

Misdaad
  • Telegraaf, RTL
  • OM, videostill DWDD