"Wat hebben we de afgelopen dagen gezien? Er is een politiewagen de berm ingereden door een trekker, er zijn wegen geblokkeerd, er is mest uitgereden op een snelweg en er is een hooibaal in brand gestoken voor een stadhuis", zei Rutte aan het begin van de persconferentie. "Ik snap dat er grote onzerheid is, maar houd je aan de wet."
Den Haag zwaait dus afkeurend met het vingertje richting de demonstranten, maar wat kunnen de autoriteiten nou eigenlijk tegen die trekkers beginnen? Vorige week was er ook al een groot boerenprotest. Daarbij reden veel trekkers over de snelweg, ondanks dat dit verboden is. Toen liet een politiechef al weten dat de politie kansloos us acties met de enorme landbouwvoertuigen.
"We zien over het hele land wel enige duizenden tractoren toch op de snelweg samenkomen. Vanochtend hebben we op een aantal plekken tractoren tegen kunnen houden die de snelweg op wilden, maar een groot aantal ook niet. Als politie zijn we toen gaan afwegen: wat kunnen we doen?"
Boetes
Hoe gaan de wegblokkades, die levensgevaarlijk kunnen zijn als er hulpdiensten geblokkeerd worden, worden aangepakt door de dienders? Volgens minister Yesilgöz is het simpel. "Dat kan ook achteraf."
"Er worden al heel veel boetes uitgedeeld. In alle gevallen die Rutte noemden zijn boeren er ook niet zomaar mee weggekomen", aldus de minister. "Het kan niet zo zijn dat je als boer mest gaat uitrijden over de snelweg of brand gaat stichten omdat je nou eenmaal aan het demonstreren bent", voegde premier Rutte er aan toe. Welja, je kan dat dus wel gewoon allemaal doen. Je wordt alleen achteraf beboet, foei.
Ook BoerBurgerBeweging-Kamerlid Caroline van der Plas sprak zich dinsdag uit tegen extreme protestacties. "Als je de weg blokkeert is de kans gewoon aanwezig dat er iemand overlijdt. Ga langs de snelweg staan, blokkeer viaducten en zorg dat er altijd nog verkeer langs kan."
- Pro Shots